Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
festes-decennals-valls

Les Festes Decennals de la Candela 2021 de Valls ja tenen dates i seqüència ritual

Les festes extraordinàries en honor a la Mare de Déu de la Candela es celebraran entre el divendres 29 de gener i el diumenge 7 de febrer de 2021

festes-decennals-valls
Les Festes Decennals de Valls es celebraran del 29 de gener al diumenge 7 de febrer del 2021 | Ajuntament de Valls / Pere Toda

 

Ahir dimecres 24 de juliol al vespre es va reunir la Taula de coordinació de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls 2021, presidida per l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, i integrada pels delegats de les onze comissions de participació ciutadana. La Taula va acordar que el proper desenari tindrà lloc entre el divendres 29 de gener i el diumenge 7 de febrer de 2021, sumant un total de deu jornades festives.

En aquesta edició, l’estructura organitzativa incorpora tres comissions noves: la d’audiovisuals, la de voluntaris i la literària, que es diferencia de la de cultura. S’afegeixen a les preexistents: artística, espectacles familiars, Decennals a les escoles, seguici cerimonial, Xiquets de Valls, actes religiosos, esports i cultura.

L’organització s’ha fixat com a objectius principals la participació ciutadana en els continguts i  d’una gestió professional que cerqui una eficiència i una eficàcia òptimes, la resposta a la complexitat actual de la preparació d’una festa patrimonial, el manteniment del lideratge per part de les Decennals de Valls, l’activació de la potencialitat com a festa patrimonial d’interès nacional ja que va ser proclamada com a tal just a l’inici de l’anterior edició, i la projecció exterior de la ciutat.

Així mateix, la Taula integrada pels diferents delegats o caps de cadascuna de les comissions va abordar la seqüència ritual mínima, que servirà com a punt de partida dels treballs posteriors de cada comissió. D’aquesta manera, divendres 29 de gener tindran lloc la Tronada al matí, i el pregó i la inauguració de carrer amb l’encesa de les lluminàries a la tarda. Dissabte 30 de gener serà la jornada de l’Anunci del Trasllat de la Mare de Déu de la Candela des del seu cambril a l’altar major, amb la primera sortida del Seguici cerimonial de Valls. En l’església de Sant Joan tindrà lloc el trasllat efectiu de la imatge des del cambril a l’altar major, així com l’inici de la novena. El primer cap de setmana també comptarà diumenge 31 de gener amb la Trobada de les colles castelleres, l’únic moment en què cada deu anys totes les colles del món casteller es donen cita alhora i en un sol espai.

Dimarts 2 de febrer serà la festivitat de la Mare de Déu de la Candela.  La seqüència de la jornada comptarà amb les matinades, l’anada a Ofici, l’Ofici a l’Església de Sant Joan, la Sortida d’ofici i l’actuació castellera amb les dues colles dels Xiquets de Valls. A la tarda la multitudinària professó de la Mare de Déu de la Candela comptarà amb la participació del Seguici cerimonial, les banderes de les entitats i la imatge de la Mare de Déu, que farà la seva Entrada en temple com a cim de la jornada.

festes-decennals-valls
Taula de coordinació de les Festes Decennals de 2021 està integrada pels delegats de les onze comissions de participació ciutadana | Ajuntament de Valls / Pere Toda

 

La darrera jornada serà la del diumenge 7 de febrer, que es vertebrarà amb una mostra de folklore durant el matí; l’Anunci del Retorn de la Mare de Déu de la Candela des de l’altar major al seu cambril, amb la sortida del Seguici cerimonial de Valls, la fi de la novena i Retorn efectiu de la imatge de l’altar major al cambril, a la tarda; i el Piromusical de cloenda a la nit.

L’origen de les Festes Decennals

El dia 28 de gener de l’any 1791, pocs dies abans de la diada de la Mare de Déu, a casa del notari vallenc Ignasi Casas, es varen reunir una representació de la comunitat local de preveres presidida pel Dr Jaume Cessat, el Dr Pau Baldrich Martí –marmessor d’un llegat de Josep Perellada Salabert–  i els regidors de l'Ajuntament de Valls. A partir del llegat, se signà el document que estipulava que cada deu anys es faria una solemne professó votiva en honor de la Mare de Déu de la Candela. La imatge hauria de ser portada per quatre preveres de la ciutat, hi haurien d'assistir tots els sacerdots de la localitat i l'Ajuntament de la ciutat procuraria que hi participessin totes les confraries vallenques. Des d'aleshores, de deu en deu, la ciutat de Valls ha refermat el seu vot comunitari.

El mateix any de 1791 consta la primera referència explícita a castells a la ciutat de Valls, amb la documentació d’uns «Nois de Castells», per als quals el rector va comprar roba. Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela foren proclamades l’any 1991 festa tradicional d’interès nacional per part de la Generalitat de Catalunya, que les reclassificà com a festa patrimonial d’interès nacional el desembre de 2010. Des de la darrera edició de 2011 l’organització recau en la Fundació de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela.