Carreus soterrats de la torre del Mussol d'Alcover

Descobreixen la torre medieval dels Mussols al raval del Carme d’Alcover

Es tracta d’una de les quatre torres rectangulars que existirien en aquest tram de muralla

Els treballs arqueològics fets al  raval del Carme d’Alcover han deixat una troballa impressionant. Han tret a la llum diversos i interessants testimonis del sistema defensiu que protegia el límit més occidental de la vila en l’època medieval i moderna. 

Les obres han posat de manifest l’existència d’un fossat  excavat a la roca d’1,70 metres de profunditat que protegia aquell pany de  muralla. També un tram de l’antiga estructura defensiva d’aproximadament 6,5 metres de llargada.

D’altra banda s’ha descobert l’estructura original de la part inferior de la torre dels Mussols, a l’alçada de la cruïlla del carrer Sant Antoni. Es tracta d’una de les quatre torres rectangulars que existirien en aquest tram de muralla. Aquesta construcció va ser enderrocada als anys 20 del segle XX. Cent anys més tard, ha tornat a sortir a la llum una part durant molt de temps oculta i soterrada. Aquest element patrimonial no podrà estar al descobert, però serà degudament documentat, la qual cosa enriquirà el relat de la ruta urbana en el seu pas per aquest indret.

De les divuit torres que va arribar a tenir la muralla quan va ser ampliada durant el segle XIV, la del Mussol és una de les tres que queden dempeus. Amb els temps es transformaren en habitatges privats, perdent la seva pàtina original.

Aquesta actuació està inclosa en el projecte Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d'una terra, sota el paraigua del Consell Comarcal de l'Alt Camp. Té el cofinançament dels fons estructurals de la Unió Europea (FEDER) eix 6, tram local i el Pla Territorial de Foment del Turisme de la Direcció General de Turisme.