setmana-capacitats-valls

A Valls la diferència marca tendència: desfilar per normalitzar la diversitat funcional

Avui 27 de novembre, s'ha celebrat al Centre Cultural de la ciutat una nova edició de la desfilada més inclusiva, programada amb motiu de la VII Setmana de les Capacitats

Amb el lema “La diferència marca tendència. Desfila’t de les etiquetes”,  la Fundació Ginac i l’Institut Narcís Oller de Valls han organitzat una desfilada pensada per a trencar totes les barreres. La iniciativa, que ha rebut el suport de catorze establiments vallencs, ha comptat amb la participació dels alumnes de diversos centres educatius i dels membres de la fundació.

Aquest acte té com a finalitat aconseguir la plena normalització de la diversitat funcional en la societat, mitjançant la informació, la visibilització i el suport a les entitats que treballen amb aquests col·lectius. De fet, activitats com la d'avui «contribueixen que el conjunt de la població ho percebi com a formes d'expressió habituals» explica Ester Blanes, l'orientadora educativa de l'Institut Narcís Oller.

El Pau Coll és un dels trenta-cinc models que participen en l'acte. És el primer any que desfila i destaca que li ha suposat «molta feina i moltes hores d'assaig». També destaca que està «molt content del resultat» i que se sent «com una persona famosa, com les que surten a la televisió»

setmana-capacitats-valls
Enguany és la tercera edició de la desfilada | Albert Oliva

Qualsevol persona pot ser protagonista

A nivell organitzatiu, enguany és el tercer any que s'organitza aquesta desfilada i des del mes de maig ja es comença a treballar. «Per una banda,  els diversos grups decideixen amb qui volen desfilar i de quina manera, i fins i tot ells escullen la música i fan la coreografia», apunta Celeste Pujol, de la Fundació Ginac.

En paral·lel, la part més logística i tècnica la fa la fundació i els diversos centres. La coordinadora també evidencia que amb aquest acte, es posa de manifest que «qualsevol persona pot ser protagonista d'una desfilada de moda, ja que  aquest col·lectiu demostra estar plenament capacitat per a fer-la i organitzar-la».

«L'acte no ha de ser només un bolet»

Des de l'organització de l'acte es coincideix que aquests tipus d'iniciatives han de tindre una continuïtat i no poden quedar com un fet social merament anecdòtic. En aquest sentit, aquesta setmana s'han fet diversos tallers als centres escolars inclosos dins de la programació de la Setmana de les Capacitats.

setmana-capacitats-valls
Diversos establiments de la ciutat han cedit roba i complements per a la desfilada | Albert Oliva

En l'edició de la desfilada de 2019 també s'ha notat un increment de la participació: instituts, famílies, escoles, comerços, voluntaris i col·laboracions a nivell particular han fet possible l'èxit de l'acte i han donat més transversalitat al projecte. «Hem ofert a tots els centres educatius de Valls la possibilitat de participar en la iniciativa, per tal de fer-la encara més inclusiva i establir un lligam més fort amb els tallers previs a la desfilada», conclou, Celeste Pujol.