Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Núria Piqué, propietària de l'empresa Proycsa de Valls, transportant una peça de policarbonat a la nau de l'empresa al polígon industrial de Valls

Dues empreses de Valls fabriquen mampares de policarbonat pel desconfinament

Els proveïdors estan gairebé sense estoc i hi ha llista d'espera

Núria Piqué, propietària de l'empresa Proycsa de Valls, transportant una peça de policarbonat a la nau de l'empresa al polígon industrial de Valls
Proycsa de Valls utilitza materials alternatius al metacrilat | ACN

La demanda de mampares de metacrilat per protegir treballadors i clients amb el retorn de l'activitat econòmica ha desbordat totes les expectatives del sector. Els empresaris especialitzats en la producció  i distribució  d'aquest tipus de materials tenen una allau d'encàrrecs i cada vegada més problemes per aconseguir matèria prima. Un proveïdor ven cada setmana 100 tones de metacrilat a tot Catalunya, i empreses arreu del territori s'encarreguen de dissenyar les pantalles  a petició dels clients. Hi ha empreses que han arribat a doblar torns i han contractat gent temporalment, mentre que a la majoria l'estoc és, literalment, zero. I les llistes d'espera són generalitzades.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Mampares de policarbonat de Valls

L'empresa Proycasa, de Valls, ja utilitza materials alternatius al metacrilat. La companyia, dedicada a la fabricació de proteccions industrials, ja ha exhaurit tot el policarbonat que tenia en estoc per la demanda de mampares. Una de les propietàries d'aquesta empresa familiar, Núria Piqué, explica que van començar a fer-ne publicitat després d'haver hagut de tancar durant les dues setmanes de confinament  total. Des d'aleshores, n'han elaborat per negocis com ara pastisseries i farmàcies, i institucions amb espais d'atenció al públic.

Les planxes  fan sis metres quadrats i tenen un gruix de tot just quatre mil·límetres. Es tallen i ajusten a la mida desitjada amb una serra de disc i, si es vol que tinguin una finestreta, passen per la fresadora automàtica. «Nosaltres estem acostumats a fer proteccions  més grans i robustes, però ara ens demanen mampares econòmiques i que facin la feina», detalla Piqué, que continua a l'espera de rebre més matèria primera de cara a la setmana que ve.

A tocar d'aquesta nau hi ha el taller Jeatec, especialitzat en manteniments i mecanitzats industrials. En veure que la feina els havia baixat, els tres socis —Eudald Coll, Jordi Campanera i Antoni Campanera— van decidir aprofitar l'oportunitat i entrar també al negoci de les mampares. L'empresa Proycsa  els subministra les peces i ells les acaben i distribueixen, sobretot a petits comerços locals o oficines. «El punt crític ara és la matèria primera. No hi ha manera de trobar-la i ja hem perdut alguna venda per això», lamenta Coll.

Els tres socis de l'empresa Jeatec de Valls, Eudald Coll, Jordi Campanera i Antoni Campanera, mostrant una mampara de policarbonat
Jeatec, especialitzat en manteniments i mecanitzats industrials. | ACN

Gran demanda de metacrilats

La demanda de metacrilat  ha desbordat tant majoristes com tallers del sector. Dins el primer grup s'hi troba Polimer Tecnic, una empresa gironina amb seu al polígon de Riudellots de la Selva que distribueix materials plàstics i que aquestes darreres setmanes ha vist com les comandes de metacrilat s'han arribat a multiplicar per cinc. Tant, que ara ja en venen 100 tones per setmana.

Els palets, quan arriben, ja no s'entren ni a magatzem. «No donem a l'abast; tan bon punt ens arriben, se'n van», explica el director general de Polimer Tecnic. L'empresa té participació en diferents fàbriques, que són les que li subministren el material. Però en el cas del metacrilat, ja han hagut de recórrer a tercers per intentar abastir la demanda. I comprar-ne fins i tot a l'Àsia.

«La veritat és que la demanda es tensa cada cop més», admet Quim Aliu. I de fet, ara mateix, les noves comandes que li entren a Polimer Tecnic ja tenen el juliol com termini d'entrega. I en el cas de les fàbriques, s'allarga encara més. Perquè la producció, concreta el director general de Polimer Tecnic, ja està compromesa fins a l'octubre.