Façana de ca Xapes de Valls

Nou contratemps per ca Xapes de Valls: l'empresa guanyadora renuncia a l'obra

L'Ajuntament contactarà amb la segona empresa anb la màxima puntuació en l’acta de la mesa de contractació

Nou entrebanc  al projecte de  rehabilitació de ca Xapes, la futura seu de la Llar dels Jubilats i Pensionistes de Valls. A principis d'any, l'Ajuntament de Valls va adjudicar el contracte de les obres a l'empresa Construcciones Caler Sau per un import de 2.442.147 euros. La reforma de l'espai de  2.050 m2  de superfície contempla donar prioritat a l'accessibilitat, a peu de carrer i amb accés directe des de l'exterior.

A més, a la planta baixa s'hi habilitaran les sales que acullen els serveis que apleguen més participants com la cafeteria o una sala polivalent. A la primera i a la segona s'hi instal·laran despatxos i sales per altres activitats com un gimnàs, una aula d'informàtica o una altra cambra per usos diversos.

No obstant això, l'empresa guanyadora de la licitació ha renunciat a l'obra. Això suposa un nou pas enrere en el projecte, fet que ha generat malestar entre la població vallenca. En aquest sentit, la reforma compta amb molts anys d'endarreriment i acumula ara dues licitacions que han quedat desertes. En aquest últim cas, ja s'havia millorat l'oferta i per tal de tornar-la a licitar amb garanties.

Nou procés a seguir

Segons fonts municipals, l'Ajuntament no vol renunciar al procés i contactarà amb la segona empresa anb la màxima puntuació  en l’acta de la mesa de contractació a Edificacions i Reparacions Tarraco, SL. De fet, es tracta del procés que se segueix habitualment en aquests casos.

A més, segons les bases, en no formalitzar-se el contracte en el termini establert per causes imputables a l’empresa adjudicatària, se li pot exigir l’import del 3% del pressupost de licitació, IVA inclòs, en concepte de penalitat. Així mateix, podrà donar lloc a declarar l’empresa en  prohibició  de ser contractada, d’acord amb el que estableix la  llei.

Arquitectura industrial del segle XIX

Ca Xapes no és un espai qualsevol. L'edifici és testimoni de l'arquitectura industrial de mitjans del segle XIX  a Valls. Està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local. Per aquest motiu, el projecte contempla mantenir la volumetria i composició de les façanes protegides de l'edifici.

Quan finalment s'aconsegueixi licitar l'obra, les façanes es rehabilitaran de manera completa, així com la conservació de forges i sostres encavallats originals. L'interior també es reformarà per fer-lo més accessible i funcional  per a les necessitats de l'equipament i activitats de la Llar dels Jubilats, entitat que podrà tornar a la seva històrica seu.