Ball de Diables de Valls

«No podem més»: Les entitats de Valls denuncien «l'actitud despòtica» de Jordi Bertran

Mitjançant un comunicat, les colles i grups que integren el Seguici Cerimonial manifesten «un malestar profund» per la mala gestió coordinador de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament

Les entitats que integren el Seguici Cerimonial  de la ciutat de Valls denuncien un malestar profund per la mala gestió reiterada del coordinador de Cultura i càrrec de confiança de l'Ajuntament de Valls. Mitjançant un comunicat, les colles del drac, el ball de diables, l’ós i els trabucaires, el basilisc, el ball de gitanes, els nans, els gegants, el bou, el ball dels cercolets, el ball de pastorets, el ball de cavallets, el ball de bastons, el bou tradicional, la mulassa, el ball de la primera, la moixiganga, el lleó i l’àliga, posen de manifest la manca de professionalitat que pateix el teixit associatiu de la ciutat des de fa més d'onze anys. Alhora, denuncien el «tracte feroç»  que han rebut els interlocutors de les diferents entitats que han hagut de treballar amb aquesta persona.

«Les relacions entre les diferents entitats esmentades i la regidoria de Cultura són, en l’actualitat, molt negatives i es troben més febles que mai, a causa de les males praxis i l’actitud despòtica de Jordi Bertran. Es tracta d’una situació del tot inèdita i que no s’havia produït mai en cap legislatura des del restabliment de la democràcia», expliquen els representants del seguici.

Afegeixen que valoren «la predisposició i la intenció manifestada, en els últims dies, per part de la nova regidora de l’àrea, Laia Castells, per resoldre la situació a curt termini, a qui agraïm aquesta voluntat, però les decisions per revertir la situació agònica que pateix el teixit associatiu vallenc amb el tracte rebut per part de Bertran arriben massa tard».

En aquest sentit, des de fa mesos, diferents associacions i persones a títol personal han manifestat, de manera directa a alcaldia, la greu situació que pateix el col·lectiu. Tot i això, i les promeses polítiques rebudes que apuntaven cap a un canvi  substancial en la gestió cultural  de Valls, «en les últimes setmanes s’ha pogut comprovar un incompliment taxatiu dels acords que ha propiciat més crispació i esgotament, fins a arribar a la situació límit que es viu a dia d’avui», lamenten.

Cessament del càrrec

Les entitats també es queixen de la disfuncionalitat que existeix en les diferents  comissions organitzatives de la Festa Major de Sant Joan. Expliquen que «fa anys que s'evidencia que Jordi Bertran fa i desfà a la seva conveniència, sense comptar amb la dedicació i l’opinió dels components d’aquestes taules de treball, i les comissions referenciades en el programa s'han convertit en uns espais que només serveixen per validar i justificar el resultat final de la programació festiva, sense capacitat de treball, ni de valoració, ni de crítica».

Per tot això, les diferents colles que integren el Seguici Cerimonial de Valls, en una reunió mantinguda amb l’alcaldessa, Dolors Farré, el dimarts dia 31 de maig, van demanar el cessament del coordinador de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Valls.

Per la seva part, l'alcaldessa es va comprometre a estudiar els fets i a fer els canvis pertinents a l'àrea de Cultura un cop passi la Festa Major de Sant Joan. «Es tracta d'una situació que requereix temps per a treballar-la i que no se soluciona en uns dies» va exposar als representants de les entitats.