Persones caminant pel carrer de la Cort de Valls

53 entitats de Valls fan pinya en la situació d’emergència lingüística del català

La Comissió de Llengua de l’Institut d’Estudis Vallencs presenta un projecte per millorar l’ús social del català a la ciutat

La Comissió de Llengua de l’Institut d’Estudis Vallencs ha decidit fer un pas més davant la situació d’emergència lingüística que es viu al país. Ha presentat un projecte que té com a objectiu millorar l’ús social del català a la ciutat i ampliar el consens social a favor de la llengua.

El primer pas s'ha concretat en una crida al  teixit associatiu de la ciutat. Segons els responsables de la iniciativa, «l’ús social és el que garanteix el futur d’una llengua, i només hi ha una sortida per revertir aquesta tendència negativa, que és que hi reaccionem de manera col·lectiva».

La crida s’ha traduït en la signatura d’un manifest que, sota el títol de Valls per la Llengua, es proposa articular un espai de cooperació del teixit associatiu perquè treballi en aquesta línia. També en l’organització d’unes jornades anuals. Cal dir que la resposta ha estat altament positiva ja que més d’una cinquantena d’entitats de Valls s’han compromès a ser proactives en la promoció de l’ús social del català.

Sembla, doncs, que les entitats vallenques han assumit la part que els toca i han volgut mostrar el seu compromís amb la llengua catalana com a eina de cohesió social i com a element d’identitat compartida, més enllà dels orígens de cada persona.

Primeres jornades

Aquest mes de desembre els vallencs ja podran veure els primers fruits d’aquesta iniciativa. Es duran a terme les Jornades Valls per la Llengua. Tindran lloc de l’1 al 3 de desembre a l’Institut d’Estudis Vallencs i inclouran tres actes. Eel dia 1 de desembre hi haurà una conferència del secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Francesc Xavier Vila, que parlarà sobre els reptes del català i les línies de treball per superar-los.

El dia 2 de desembre es portarà a terme un col·loqui per parlar de la situació del català que comptarà amb la presència d’Enric Gomà, editor del llibre Molt a favor. 57 propostes i un pacte per la llengua. El dia 3 es farà una lectura pública del manifest “Valls per la llengua” i es presentarà el projecte amb representants de les entitats signants.

Segons els membres de la Comissió, «aquestes Jornades volen ser el punt de partida d’aquest nou espai de coordinació que volem que sigui Valls per la Llengua, des d’on tenim la intenció de tirar endavant línies de treball perquè el  català sigui més present als espais públics  i a les converses de Valls».