Nen a la professó de les Decennals de Valls

«Les Decennals 2021+1 de la Mare de Déu de la Candela de Valls seran les festes del retrobament»

Entrevista a Jordi Bertran, director artístic i coordinador de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls de 2021

Valls s’ha llençat a la piscina i celebrarà les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela  entre el 28 de gener i el 6 de febrer de 2022. Així ho va anunciar l’alcaldessa, Dolors Farré, el passat 1 de juliol.

La decisió es va prendre seguint les previsions de les autoritats sanitàries, que auguren una millora de la situació epidemiològica a finals d’any.

En aquest sentit, l’organització del 24è desenari ha posat tota la maquinària organitzativa en marxa. Així, en poc més de 4 mesos les diferents comissions que integren la Taula de Coordinació hauran de tancar el programa d’actes.

Seran unes propostes adaptades al context actual. Fins i tot, alguns plantejaments de 2021 s’hauran de reformular i configurar de nou per unes festes que passaran a la història com les «del retrobament i les del sentiment de pertinença».

Avui, a TarragonaDigital parlem de tots aquests aspectes amb Jordi Bertran, el director artístic de les Festes Decennals 2021+1.

— Fixar el 24è desenari el gener de 2022 no deu haver estat una decisió fàcil, no?

—La decisió es va prendre en funció de la previsió sanitària que hi ha per a principis de l’any vinent. S’ha comptat amb l’assessorament i l’opinió del doctor Trilla, igual que es va fer l’any passat, quan es va decidir ajornar la celebració.

Les previsions que va fer Trilla ara fa un any s’han complert. Per aquest motiu, s’ha vist que va ser una bona decisió suspendre les Decennals de 2021. Ara l’escenari és totalment diferent i l’evolució és molt més favorable per a dur a terme la celebració amb el seu ritual acostumat, amb algunes mesures, això sí.

Persones a la roda de premsa
Imatge de la roda de premsa de l'1 de juliol | Cedida

— A què s’haurà de renunciar?

— Les Festes Decennals sempre marquen el fil de la història de Valls per diferents motius. Les de 1811, en plena guerra del Francès, o les de 1941, acabada la guerra civil, van ser unes festes que, tot i no ser tan esplendoroses, van suposar un retrobament social i cultural en una societat fortament trinxada i marcada per un context difícil.

Les de 2022 també aniran en aquesta línia. Tindran tot el ritual necessari d’aquesta celebració i evidenciaran què ha passat a la ciutat en aquests dos anys anteriors. Seran unes festes de màxims en uns formats diferents i pioners, un altre aspecte que defineix el caràcter i l’ADN d’aquestes festes.

— Amb tot, seran unes Decennals preparades en poc més de 4 mesos...

— Hi ha molta feina avançada del primer plantejament de 2021. Algunes comissions ara treballen en readaptar infraestructures i reorientar certs aspectes de la programació pel nou context, ja que alguns grups artístics, naturalment en un any, han variat.

En aquest sentit, tot i que la decisió de celebrar les Decennals el 2022 es va prendre l’1 de juliol, totes les comissions ja treballaven en aquest horitzó. Alhora, segur que hi ha continguts que es tancaran a última hora, però també és part del procés per comptar amb una programació d’actualitat i exclusiva.

— Es treballa amb el mateix pressupost que el 2021?

— És evident que amb la pandèmia hi ha condicionants que encareixen la producció dels actes. Per exemple, el control d’accessos, la seguretat, el públic assegut, etc.

Totes les comissions han comptabilitzat aquests aspectes i caldrà aconseguir un equilibri pressupostari coherent. La part positiva és que el gran format dels actes de la Festes Decennals ja contempla, habitualment, un cost de producció afegit, com és el cas de la seguretat.

Aparador d'una botiga per les Decennals
Aparador d'una botiga per les Decennals | Albert Oliva

— Per quin aspecte passaran a la història les Festes Decennals 2021+1?

— Per entendre bé les Festes Decennals, les hem de mirar des del punt de vista dels vallencs. Marquen el curs de la vida i seqüencien les etapes de cada persona.

En les properes festes això passarà exactament igual. Es viuran els moments simbòlics de sempre, potser fins i tot més viscuts i encara més emotius. Hi haurà alegria per tota la ciutat i l’alt voltatge que es respira per aquestes dates es repetirà, exactament igual que va passar fa 10 anys.

Totes les Candeles han aportat alguna cosa a Valls. En moments de gran crisi social, ha aflorat la solidaritat, l’esperit comunitari i el sentiment de pertinença a un lloc.

En contextos com l’actual, aquests aspectes són molt importants i d’aquí a 6 mesos tot això es podrà copsar a peu de carrer com un dels paràmetres més importants d’aquest desenari.