Josep Lluís Cusidó, al seu despatx a l'Ajuntament de Vallmoll.

Cusidó (PSC Vallmoll): «Que l'oposició es tranquil·litzi, 28 anys no són res»

L'alcalde de Vallmoll i candidat pel PSC a les municipals parla en aquesta entrevista dels reptes que té pel futur del poble i respon a l'oposició que demana un canvi en l'alcaldia després de tres dècades

Josep Lluís Cusidó (PSC) és alcalde de Vallmoll des de fa 28 anys i torna a presentar-se com a candidat en aquestes eleccions municipals. Tot i que des de l’oposició es critica aquest fet, per la necessitat de donar un nou aire al municipi, Cusidó assegura que «28 anys no són res» i que té més força que mai per fer front a les eleccions.  A més, Vallmoll té la singularitat de ser l’únic poble de l’Alt Camp on el PSC resisteix al govern municipal.

-Com es presenten aquestes eleccions municipals?

Nosaltres som molt optimistes de mena. Vallmoll és un poble d’amistat, solidaritat i llibertat, per a nosaltres té molts colors. La prova és que cada cop que fem un esdeveniment, el municipi s’omple de gent. N’hi ha d’altres que l’enfoquen en blanc i negre.

-Si guanya les eleccions, serà el seu últim mandat?

No té per què. Estic en plena forma i amb ganes de continuar treballant. Hem de fer moltes coses encara: com acabar el castell, serveis esportius...

-En cas de no repetir com alcalde, faria oposició o marxaria?

Com no m’hi he trobat mai, no ho sé. El partit s’ha de jugar, cada quatre anys ens examinem davant d’un tribunal de més de 1.700 persones; sóc optimista i el que més m’omple de satisfacció és ser útil al poble.

-Si els resultats electorals són molt ajustats, contempla la possibilitat de pactar amb algun altre partit?

Estem oberts al que faci falta.

-En una entrevista amb aquest diari, FEM Vallmoll-AM criticava que 28 anys com a alcalde no és bo per a un poble, què en pensa?

Jo porto 28 anys, però no són res, és només una etapa, estic en plena forma per continuar lluitant pel meu poble. Sóc de Vallmoll i l’orgull més gran que m’han atorgat els vallmollencs és que m’hagin permès ser l’alcalde del poble on vaig néixer. Jo aporto experiència i la resta de companys de la llista són nous i aporten innovació, frescor, noves tecnologies... Potser és que l’oposició no sap fer res més que criticar.

-Com veu a l’oposició?

Jo ho veig tot bé, per molt que em critiquin. Tinc la sensació que a l’oposició li faig nosa, que tindrien més camp lliure si jo no hi fos. Que es tranquil·litzin, que 28 anys no són res, ens queda molta feina a fer. No obstant això, al seu programa porten moltes coses que ja estem fent nosaltres i que farem i me n'alegro molt que sigui així.

Josep Lluís Cusidó, a l'Ajuntament de Vallmoll.
Josep Lluís Cusidó, a l'Ajuntament de Vallmoll. | Júlia Giribets

-FEM Vallmoll també considera que a Vallmoll es construeix molt i després s’abandona, és així?

Només cal veure les instal·lacions que tenim. La pista de pàdel acull més de mil partits, això no és utilitzar un equipament? Al Casal d’Avis s’hi fan moltes activitats, o al Centre Cultural no s’hi cap quan es fa una festa...

-També es posa en dubte la transparència de l’Ajuntament en els plens amb l’oposició, per exemple.

Nosaltres ho pengem tot a Internet, es pot consultar. Moltes vegades els he dit que la porta del meu despatx és oberta a tothom, però és més fàcil quedar-se a la rereguarda...

-L’escola és un dels projectes més reivindicats dels darrers anys i sembla que el seu èxit s’ha convertit en objectiu electoral per part dels dos partits del consistori.

Inexplicablement, l’oposició s’ha mostrat en contra de l’escola, de la ubicació i d’altres aspectes. De fet, en el ple del 25 d’octubre de 2018 vam aprovar la cessió dels terrenys a la Generalitat per posar-hi la nova escola i l’oposició es va abstenir. Crec que ara se n’han adonat del seu error, han vist que l’escola tira endavant i es volen apuntar el ‘tanto’ ells i la gent de Vallmoll s’ha adonat d’això.  

-Sembla que les obres de l’escola aniran de pressa, ara que l’Ajuntament assumirà el cost del projecte executiu.

Estem en deute zero i ens ho podem permetre. Això accelerarà la construcció de l’escola i podrem planificar temes com els accessos, l’aigua, les voreres, el clavegueram i la llum. Estem molt agraïts de la feina que ha fet l'actual conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló.

-El seu fill Marc va en el número tres de la llista del PSC a Vallmoll. Es pot dir que és l’aposta de futur dels socialistes en el municipi?

No ho sé. Ell és enginyer, té molta feina i viatja molt. Nosaltres som un equip i cadascú té la seva feina.

-Quins tres projectes el fan sentir més orgullós en aquests anys com a alcalde?

El Centre Cultural, el reconeixement a l’arquitecte Josep Maria Jujol, a qui vam dedicar una plaça al costat de l’ermita del Roser i el castell. Era un munt de pedres, però treballant fort tenim el castell, gràcies també al Ministeri de Foment i a la Generalitat.

 
Exterior del castell de Vallmoll.
Exterior del castell de Vallmoll. | Júlia Giribets

-Quin és el futur del castell?

Estem en una fase importantíssima amb una actuació de 400.000 euros procedent de fons FEDER que fem a través del Consell Comarcal amb 7 pobles més. Entre finals d’aquest any i inicis del vinent, es faran obres al castell a la part del fossar i ja només quedarà una última fase de rehabilitació.  

-És complicada la gestió de les urbanitzacions?

Hi tenim una excel·lent relació. Es tracta de col·laborar amb ells i solucionar les necessitats que tenen. A més hi ha una junta de compensació de la qual en formo part personalment.  

-Quins projectes li han quedat per fer?

En aquesta pròxima legislatura volem fer una sala de vetlles. Ara, quan es mor una persona s’ha d’anar a Valls, en canvi si tenim la sala aquí es pot anar caminant i estar tota la nit o l’estona que es vulgui amb el difunt. És un projecte amb un valor sentimental molt important. També volem fer una àrea de lleure que anomenen ‘Zona d’esbarjo familiar i d’amistat’, on hi haurà fogons, una coberta, taules i altres elements per fer celebracions, trobades o dinars.

-Com explica que Vallmoll sigui l’únic poble de la comarca governat pel PSC?

Les eleccions municipals no tenen res a veure amb cap altres. Com que aquí no hem tocat la butxaca de la gent i el poble prospera, la gent ens vota. A més, ara l’aire que corre és més favorable als socialistes.