Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
vicenç-ferré

Vicenç Ferré, president de la DO Tarragona: «El vi és el millor ambaixador de la nostra terra»

Parlem amb l'enòleg i president del Consell Regulador de la DO Tarragona, Vicenç Ferré, de Cabra del Camp, el qual lidera una nova etapa que té per objectiu potenciar els nostres vins

vicenç-ferré
L’enòleg Vicenç Ferré és el nou president del Consell Regulador de la DO Tarragona | Àngel Ullate

 

Aquesta primavera passada,  l'enòleg Vicenç Ferré, de Cabra del Camp, ha esdevingut president del Consell Regulador de la DO Tarragona en substitució de Josep Lluís Grogués, que ha estat al capdavant de l'ens durant els darrers 12 anys. Ferré lidera ara una junta renovada en el 90%, i encara una nova etapa que té per objectiu potenciar la DO Tarragona i transmetre un missatge concret, un destí i un nou enfocament dels productes. 

TarragonaDigital conversa avui amb el president enmig de les vinyes del Celler Mas Vicenç, a Cabra del Camp. Afirma que, pràcticament, va néixer sota d'un cep. El seu rebesavi ja es deia Vicenç i ell és la cinquena generació que es dedica al conreu del raïm. Amb 21 anys, juntament amb els pares i el germà, arrenca el seu propi projecte amb l'elaboració del primer vi, que té com a objectiu esdevenir una de les marques més reconegudes de la DO tarragonina.

- Com es defineixen els vins de la DO Tarragona i què els diferencia de la resta?

Els vins de la DO Tarragona són suaus, aromàtics i molt intensos. Això ens ho dona el clima del Mediterrani; tenim moltes hores de sol i els vents de Marinada i Serè ens aporten la humitat que falta a l'estiu a la vinya i el fred a l'hivern. Tot això ens dona uns vins amb records de flor blanca, d'ametlla, de caràcter primaveral i que es distingeixen pel nivell alt que tenen.

- Quines varietats de raïm destaquen?

La DO Tarragona és gran, i la formen 33 cellers embotelladors que es reparteixen en les comarques del Tarragonès, la Ribera d'Ebre, el Baix Camp i l'Alt Camp. La nostra DO és la DO de Catalunya amb el percentatge més alt de Macabeu respecte a la resta, amb un 45%. En aquest sentit, és la nostra bandera que ens identifica. En l'actualitat, també hi ha un treball important de recuperació de les varietats de raïm autòctones del territori, com el cas del Tarragoní. 

celler-mas-vicenç
La producció de raïm en la propera verema, es calcula que serà mitjana o alta | Àngel Ullate

- Històricament, la DO Tarragona havia estat un referent en la producció de vins dolços. Quina és la tendència actual?

La casa De Muller de Reus és el productor per excel·lència de vins dolços de la DO Tarragona. A tall anecdòtic, aquest celler és el que, tradicionalment, ha proveït el vi de missa del Vaticà. En l'actualitat, el vi dolç no és un producte que connecti massa amb la joventut, però és un vi que encara està per redescobrir i amb els anys el consum tendirà a pujar. El vi dolç també dona l'oportunitat de descobrir noves sensacions entre els més gurmets, ja que és un producte increïble i val la pena potenciar-lo.

- Com valores el consum de vins autòctons per part dels establiments del territori?

M'agradaria conscienciar les cadenes hoteleres de tot allò que tenim a la zona i de les possibilitats que ofereix el territori. A vegades, els negocis grans van per preu i no tenen prou visió territorial per veure que si aposten pels productes de proximitat, el terreny serà cuidat i l'entorn serà més bonic. Aquest concepte és clau per potenciar el turisme i, malauradament, hi ha zones que ho tenen més clar que no pas a la Costa Daurada. Tot i això, aquesta situació ha millorat molt en els últims anys i ha pujat fins al 40% el consum de vi català al territori. Però això vol dir que encara ens queda el 60% per assumir.

El porró com a part de la festa

En aquesta línia, per exemple, en època de calçotades a la nostra zona el consum de vi creix, tot i que se serveix en la majoria de casos en porró. Sí que és cert que en alguns restaurants de categoria serveixen vi de la zona en ampolla, però el porró també acaba sent de proximitat, com a vi a doll de taula. La calçotada és una oportunitat molt interessant que també ens aporta beneficis a nivell turístic, ja que durant els mesos d'hivern els cellers estan plens de visitants i això demostra que la gent busca què fer al voltant de Valls i la comarca per després acabar amb una bona calçotada amb productes de proximitat.

- L'enoturisme és, potser, l'assignatura pendent de la DO Tarragona?

Calculem que a la Costa Daurada pernocten, anualment, 7 milions de persones. Només que un 1% d'aquests turistes vingués a visitar els nostres cellers, ens faltaria vi. En l'actualitat existeixen diferents propostes per construir un relat enoturístic en diversos Consells Comarcals, com el de l'Alt Camp. S'han formalitzat convenis amb les anomenades Catedrals del Vi, dels cellers de Nulles o Vila-rodona, on fan una aposta clara per l'enoturisme i tenen una producció significativa de vi i cava amb la nostra DO.

celler-mas-vicenç
En l'actualitat, es ven un 25% del vi de la DO Tarragona per exportació. Unes 500.000 ampolles marxen a Europa i la Xina | Àngel Ullate

 

Altres cooperatives s'han fusionat per tenir més força, i són cellers amb una garantia de qualitat molt alta que estan avesats a fer vins molt bons. En aquest sentit, primer hem anat a buscar un missatge i hem volgut fixar uns objectius, i a partir d'ara haurem de saber explicar que beure un glop de vi no és només això, sinó que és beure un glop d'arquitectura, de treball conjunt, de paisatge, d'història, de cultura i de territori. 

- Més enllà de Catalunya, quina projecció tenen els productes de la DO Tarragona?

Es ven un 25% del vi de la DO Tarragona per exportació, és a dir, unes 500.000 ampolles marxen fora, sobretot a Europa i la Xina. Dels 23 cellers que formen el Consell Regulador, 5 o 6 tenen una producció molt gran i la resta es limita a vendre a la província de Tarragona. Des de la DO també es creu que primer s'ha de conquerir el nostre territori per poder sortir després a fora. Si no ens creiem els productes nosaltres, serà molt difícil que ens els compri algú. En aquest sentit, el millor padrí del nostre vi és el consumidor que s'estima el territori. Quantes persones han anat a fora a visitar uns familiars i han portat un vi de la terra com a obsequi?

- Com es presenta la campanya de la verema d'enguany? 

Els vents i la proximitat amb el mar és la sort més important que té la DO Tarragona. Les vinyes han resistit molt bé les onades de calor i la sequera d'aquest estiu, ja que és un cultiu que suporta condicions climatològiques extremes. La marinada és el component més important del nostre clima, ja que ens aporta la humitat necessària del mar. Sense que hi hagi hagut pluges, les vinyes són verdes, la collita és sana, les plantes continuen amb la fotosíntesi i la fulla respira humitat. Per tot això, des de fa 2.000 anys, hi ha vinya en el nostre paisatge i com més crua és la zona, més bo surt el vi.

Pel que fa a la producció de raïm, es calcula que serà mitjana o alta, i si el temps no es desgavella, preveiem que cap a mitjans d'agost els cellers de la Ribera d'Ebre començaran la verema. Després seguirà el Tarragonès i l'Alt Camp i a principis de setembre serà el moment àlgid de la campanya. que s'acabarà cap a primers d'octubre.

celler-mas-vicenç
La DO Tarragona és la més antiga de Catalunya, de 1947, i es va fundar per classificar els vins dolços | Àngel Ullate

- Quina incisió té el canvi climàtic en el conreu de la vinya?

Afecta en els canvis forts d'un any cap a l'altre. Hi ha anys que plou molt i després hi ha tres anys de sequera. En això, però, s'ha vist la gran intel·ligència que tenen les plantes i la seva capacitat d'adaptació és molt gran. L'agricultor també sap adaptar el cultiu a les diverses situacions, sap introduir canvis i preveure possibles escenaris.

- Per acabar, en una frase, com definiries els vins i tot allò que representa la DO Tarragona?

La DO Tarragona és denominació d'origen del mar Mediterrani, amb els vins blancs i la varietat de Macabeu com a bandera i icona. Els seus productes són frescos, suaus i aromàtics, i són molt ben rebuts pel públic jove. Juntament amb el Priorat, som la DO més antiga de Catalunya, de 1947, i es va fundar per classificar els vins dolços. En l'actualitat, volem revifar el gran potencial que tenim i comptem amb molt de terreny per créixer.