Cal Coco de Valls

La Biblioteca Popular de Valls acull una mostra documental del llegat de Casa Gelambí

Diversos materials fotogràfics i documentals expliquen els esdeveniments viscuts pels habitants de la casa, coneguda popularment com cal Coco

Des del passat dia 23 de desembre, la Biblioteca Popular de Valls acull l'exposició 'Casa Gelambí. El llegat d'una família (1857-2020)', organitzada pel Museu de Valls. La mostra presenta la història de la casa  Gelambí ubicada al Portal Nou i coneguda popularment per cal Coco. 

L'exposició fa un repàs a tots els usos que ha tingut l'edifici, des de  fàbrica de sabó a pensió, passant per col·legi o taller de motocicletes. Així,  cal Coco  ha conservat amb els anys una munió d'objectes i documentació que han anat deixant els seus estadants i dels que ara se'n fa un petit tast mitjançant l'exposició.

La casa va ser construïda l'any 1857  com a habitacle de la família Gelambí i alhora fàbrica de sabó. Segueix el model de casa fàbrica que tant van proliferar durant el  segle XIX  al nostre país. Més tard va ser la casa dels Yvern, que van muntar una fàbrica de gas i centre neuràlgic des d'on es dirigien diverses fàbriques que la família tenia arreu de l'estat espanyol. Finalment ha estat la família Tomàs qui ha regentat la casa fins a l'actualitat.

La casa ha estat testimoni dels diversos esdeveniments que ha sofert el nostre país en els últims 150 anys. Especialment rellevant és l'ocupació de la casa, durant la guerra, per part de les tropes republicanes i més tard per la Legió Còndor, mentre va ser actiu el camp d'aviació de Valls. Entre els personatges que hi van passar hi figuren Valentín Gonzàlez, 'el Campesino', i Josip Broz Tito, que més tard seria conegut com el Mariscal Tito.

Horaris de visita

L'exposició ha estat comissariada pel jove vallenc Eduard Vidiella i es podrà visitar fins al proper 21 de febrer. L'entrada a la mostra és gratuïta i els horaris de visita són els següents: dimarts de 17.00 h a 20.00 h, de dimecres a dissabte d'11.00 h a 14.00 h i de 17.00 h a 20.00 h i diumenges d'11.00 h a 14.00 h.