Colles castelleres a la Font de la Manxa de Valls

El ritme s'accelera a Valls: només falten 3 mesos per les Festes Decennals 2021+1

Enguany es compleix el centenari de les primeres il·luminacions elèctriques de les festes

Valls prem l'accelerador en l'organització de les  Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021+1. En els últims dies, la capital de l'Alt Camp ha destapat el pot amb la fragància tan característica de l'avantsala de la candelera i l'olor ja s'ha escampat per bona part de la població.

En aquest sentit, el tret de sortida oficial del compte enrere ha estat la inauguració de la rehabilitació de la Font de la Manxa i l'estrena del  marcador de les Festes. L'acte va tenir lloc el dimecres 20 d’octubre, a cent dies de l’inici de les Decennals. Els encarregats de posar la primera xifra al marcador van ser Sara Fatihi, Víctor Gómez, Ariadna Moran i Marta Roca, xiquets i xiquetes vallencs nascuts durant les darreres Festes.

100 anys de les primeres il·luminacions elèctriques

Des de llavors, l'esforç comunicatiu al voltant de la celebració és intens i ja s'han començat a desvelar algunes de les incògnites que conformaran l'ADN de la celebració 2021+1. És el cas, per exemple, de les lluminàries extraordinàries que engalanaran la ciutat entre el 28 de gener i el 6 de febrer.

En concret, «un autèntic  Passeig de Llum recorrerà la ciutat, de sud a nord», diu Jordi Bertran, el coordinador artístic de les festes. Així, les conegudes també com les Festes de la Llum commemoraran el centenari de les primeres lluminàries elèctriques. Per una banda, un impactant mapping es projectarà sobre l'església de Sant Joan Baptista i el campanar de Valls.

Assistents a la roda de premsa
Imatge de la roda de premsa de la presentació de les lluminàries | Albert Oliva

Per l'altra, al Centre Històric s'instal·larà la tipologia de lluminàries patrimonials que van ser recuperades en les darreres Decennals. Es tracta d'unes lluminàries que comparteixen la mateixa tècnica que les que es van convertir en imatge de les Decennals de 2011. En aquesta edició, però, amb uns dissenys nous i renovats.

L'espectacle inaugural, al Fornàs

El passeig President Tarradellas, al Barri del Fornàs, tancarà aquest recorregut lumínic que s'inicia al campanar. Inclourà la proposta 'Omega', un muntatge de lluminàries musicals que, de fet, servirà com a espectacle inaugural de les Festes Decennals. La seva estrena tindrà lloc el divendres 28 de gener.

Posteriorment a la inauguració i durant els deu dies, en el mateix espai i amb la mateixa tecnologia, «es podran veure sis variants diferents de les lluminàries inaugurals que s'alternaran en la graella de programació» explica el director artístic.

De fet, «és el primer cop en la història que l'espectacle inaugural es repetirà cada jornada de les Decennals. Cada un d'aquests passis tindrà una durada aproximada de 10 minuts», conclou Bertran.