Persones amb una cassola de faves al Pati de Valls

De l'hort al plat: torna la Favatada Popular de Valls

Enguany s'arriba a la 4a edició de l'esdeveniment

L'Ajuntament de Valls i l'Associació de Restauradors impulsen la quarta edició de la Favatada. Amb el lema «De l'hort al plat», aquest any els restaurants de la capital de l'Alt Camp compartiran protagonisme amb els agricultors amb l'objectiu de posar en valor aquest típic llegum. En concret, les seves propietats i la varietat de plats i receptes que giren al seu voltant.

A partir del  21 de març  es poden adquirir ja a l'Oficina Municipal d'Informació i Turisme els tiquets per a la favatada popular que se celebrarà al Pati el proper dissabte 9 de març.

Tot i així, entre el 28 de març i el 17 d'abril, la cuina de les faves ja serà la protagonista de les cartes dels restaurants  de Valls. Enguany creix el nombre d'establiments que se sumen a la mostra. Són 16 restaurants que incorporaran la cuina de les faves als seus menús de la nova temporada, amb una gran varietat de  receptes que aniran de les propostes més tradicionals fins a les més atrevides.

La favatada popular del 9 d'abril se celebrarà al Pati entre les 12.00 h i les 14.30 h, en una jornada festiva que comptarà amb la participació dels gegantons infantils de Picamoixons, que amenitzaran la jornada. Els assistents podran gaudir de la típica favatada catalana elaborada per l'Associació de Restauradors.

La venda dels tiquets per a les racions de faves es poden adquirir, a partir d'avui i fins al 8 d'abril, anticipadament a l'Oficina de Turisme (carrer de la Cort, 3), de dilluns a dissabte de les 10.30 h a les 13.00 h i de les 16.30 h a les 19.00 h, i diumenge de 10.00 h a 14.00 h. El preu és de 3,5 euros i el tiquet inclou una ració de faves i un plat de ceràmica fet a mà.

En aquesta edició, l'organització ha volgut donar un major protagonisme als  pagesos  que han mantingut viu el cultiu de les típiques faves. D'aquesta manera, prendran part en la festa els pagesos Josep M. Figueras de I un rave, Mas Equilatxe i Agro Baix Penedès.

La fava és un cultiu que forma part de l'agricultura mediterrània des de fa segles i és un aliment molt ric: aporta proteïnes vegetals, calci, fibra i vitamines B1 i B2 i el seu consum ajuda a reduir el nivell de colesterol. A més d'aquestes propietats beneficioses per a la salut, el cultiu de la fava és molt útil per a la terra, ja que enriqueix el substrat aportant nitrogen a través de les seves arrels i facilita el cultiu d'altres hortalisses.

Mostra de Cuina de les Faves

La  mostra gastronòmica  dedicada a les faves arrencarà el 28 de març i s'allargarà fins al 17 d'abril. Durant aquestes tres setmanes, 16 restaurants incorporaran a les seves cartes un plat diferent amb faves en una mostra que posarà en relleu la gran varietat de receptes de la cuina que giren al voltant de les faves. Des de propostes més tradicionals fins a atrevides i noves aportacions gastronòmiques.

Així, als  restaurants  de Valls es podran provar el saltat de faves i calamarsets (restaurant ca l'Àngel), el cruixent de faves a la catalana (Clàssic Avenir), faves ofegades amb botifarra negra de Valls (Masia Cervelló), xipirons saltat amb faves, alls tendres i emulsió de pebre vermell de la Vera (Cítric), faves saltejades de la casa (el Tast), faves estofades amb sípia i vel de cansalada (el Trispolet), guisat de faves a la marinera i calçots (For Events).

Favetes a la catalana a l'estil de la casa (Julià Mallol), faves de la padrina (KdValls), faves, cocotxes, pil-pil i rostes (la Licorera), favetes mar i muntanya (Luga), faves saltejades amb alls tendres i botifarra negra amb oli de menta (la Masia del Pla), faves a la catalana (Nou Milan), faves boges de la Pili (Organolèptics), pizza de faves amb virutes de pernil ibèric i ou (Planeta Kasteller) i mandonguilles de «chuletón» amb faves estofades (Portal 22).