Assistents a la roda de premsa

Valls viurà una nova Festa de l'Oli Nou marcada per l'encariment del preu del producte

Enguany, les previsions de la collita són un 40% inferiors a la de l'any passat per l'afectació de la sequera i els problemes de la floració deguts a la forta onada de calor, tot i que les condicions meteorològiques no han afectat l'oli que serà d'alta qualitat

La Societat Agrícola de Valls organitza aquest diumenge 27 de novembre a partir de les 10.00 h del matí una nova edició de la Festa de l'Oli Nou, que permetrà tastar el tradicional esmorzar d'olivaire ben regat amb oli nou procedent de les olives dels prop de 400 socis de l'entitat. L'oli de la Societat Agrícola de Valls, emprat dins la DOP Siurana, es podrà trobar en les tradicionals garrafes de 5 i 2 litres i amb altres formats com l'ampolla de vidre de tres quarts, de mig i d'un quart.

Aquesta festa esperada pels socis i per molts visitants a la capital de l'Alt Camp, començarà a les 10.00 h del matí amb una jornada de portes obertes al trull, per veure'n les instal·lacions, el seu funcionament i també el raig d'oli sortint procedent de les olives que els associats acaben de portar al molí. A la mateixa esplanada de l'aparcament de la cooperativa tindrà lloc el tradicional esmorzar d'olivaire. Enguany, la previsió del temps és bona i, per tant, no es contempla traslladar la festa a l'interior de la cooperativa, com ha succeït en alguna ocasió.

Paral·lelament, a les 11.00 h del matí i fins a les 12.00 h tindrà lloc la tradicional actuació musical. En aquesta ocasió amb Mussol duet, una formació integrada per la violinista Laura Pacios i el guitarrista Gabriel Llorach, que oferiran un viatge musical a través del jazz, els boleros i la cançó d'autor. Aquest duet amenitzarà la matinal mentre els més petits podran gaudir dels inflables que s'hi instal·laran. Tots aquests actes són gratuïts i de lliure accés. El preu del tiquet de l'esmorzar d'olivaire serà de tres euros i tots aquells que comprin una garrafa de 5 litres obtindran un descompte de 2 euros presentant el tiquet de l'esmorzar. La previsió que s'ha fet des de l'organització és que al llarg del matí se serveixin al voltant de mig miler d'esmorzars.

La Festa de l'Oli Nou de Valls l'organitza la Societat Agrícola de Valls amb el suport de la regidoria de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme de l'Ajuntament de Valls, el Consell Comarcal de l'Alt Camp i la Cambra de Comerç de Valls.

La davallada de la producció

Els prop de  400 socis  productors d'oliva de l'Agrícola de Valls en les més de 415 hectàrees conreades es troben ara mateix a la part final de la campanya de recollida de l'oliva, que ja va començar fa unes setmanes, a finals d'octubre, i s'espera que finalitzi a començaments de desembre si tot evoluciona favorablement.

Enguany, s'espera que la collita sigui al voltant d'un 40% inferior a la de la darrera campanya. Així, dels  100.000 litres d'oli de l'any passat, la xifra se situarà al voltant dels 60.000 litres d'oli que comercialitzarà directament la Societat Agrícola de Valls a través dels diversos canals de distribució i de venda que té.

Aquesta  collita tan curta és la conseqüència dels problemes durant l'època de floració per la forta calor i la forta sequera patida per les oliveres durant l'estiu. Amb tot, la collita d'enguany, amb unes olives molt madures des d'un primer moment per aquest increment de la temperatura, surt amb una qualitat excel·lent, amb un gust suau i el sabor característic de les olives arbequines.

El preu de la garrafa de 5 litres

L'oli de la campanya 2022/2023 també s'ha vist afectat per l'encariment dels preus derivat de la inflació i per l'escassetat, ja que la collita d'aquesta campanya és molt inferior a tot l'Estat espanyol. Enguany, la garrafa de 5 litres d'oli que es podrà comprar a la Festa de l'Oli es vendrà al preu de 29 euros, un preu mitjà de 5'8 euros/litre per aquesta garrafa.