Processó de la Mare de Déu de l'Esperança Coronada

Figuerola, un any després de la coronació canònica de la Mare de Déu de l’Esperança

Del 13 al 15 de desembre es viuran els actes centrals de la festa votada en honor a la patrona del municipi

Un any després de les Grans Festes de la Coronació Canònica de la Mare de Déu de l’Esperança,  Figuerola del Camp es troba a les portes d’una nova festa votada, que enguany torna a la seva dinàmica habitual. En aquest sentit, la confraria i els Majorals han preparat, del 6 al 18 de desembre, un programa que incorpora algunes novetats després de la festa extraordinària de 2018.

Els primers actes que s'han dut a terme són  la novena, cada dia a la tarda, i les dues conferències culturals: una sobre l'autoconsum i la sostenibilitat en relació amb l'electricitat, a càrrec de Marc Miquel, i l'altra sobre les coronacions canòniques de Valls, a càrrec de Jordi París. L'eix central de la celebració es viurà, però, aquest cap de setmana, entre el 13 i el 15 de desembre.

Així, avui divendres 13 al migdia un repic general de campanes anunciarà la festa patronal a la població. A la tarda, a les 19.00 h, tindrà lloc el cant de les Completes i la novena. Demà dissabte, es viurà l'Ofici Solemne amb l'assistència de les autoritats, els representants d'entitats i la cobla de ministrers Bufalodre. A les 13.30 h, al Cafè de la Cooperativa, es podrà gaudir d'un vermut musical a càrrec de la mateixa cobla.

A la tarda, tindrà lloc el Trisagi Marià, l'acabament de la Novena i la professó general pels carrers del poble amb la imatge de la Mare de Déu. Enguany portarà la bandera de la confraria la junta directiva de la Cooperativa Agrícola de Sant Jaume, i a la plaça Major tindrà lloc la renovació del vot de poble amb el cant de la Salve. Per acabar, un cop es retorni a l'església, es cantaran els goigs antics i es farà el tradicional besamans amb el repartiment de les estampes per part dels Majorals.

La trobada de gegants i bestiari popular de l'any passat va ser tot un èxit. | J.G.

El 2019 suma un dia més de festa, i el diumenge 15 de desembre es durà a terme una caminada des de Figuerola a Miramar i, a les 12.00 h, es celebrarà l'eucaristia a l'església de Sant Mateu. En sortir de missa hi haurà un vermut gentilesa de l'Associació de Veïns de la pedania. Per tancar la programació, a les 17.30 h de la tarda, la vallenca Mariona Escoda i Andreu Dexeus protagonitzaran un concert a la sala d'actes de la Cooperativa.

Renovació dels Majorals

L'any vinent serà moment de canvis a Figuerola del Camp. Els dos Majorals que des de fa 5 anys organitzen la festa, pleguen, i en el seu lloc els rellevaran dos de nous. Per això, enguany, després de la professó, es presentaran les dues persones que d'una forma voluntària s'han ofert per fer la festa votada dels propers anys.  De fet, des de 1680 hi ha documentats els Majorals com a administradors de la confraria de l'Esperança, i anualment són els encarregats d'organitzar la festa, fer la capta econòmica i preservar la devoció i la veneració a l'entorn la Mare de Déu.