‘El gran llibre dels castells’, de Raquel Sans, revela curiositats i anècdotes del món casteller

La periodista vallenca ha presentat aquest dilluns el seu nou llibre al Teatre Principal de Valls, acompanyada de l’il•lustrador Octavius

Quina és l'única colla castellera que no porta l’escut a la camisa? Les colles castelleres tenen himne? Per què Dalí va contractar la Joves de Valls i va fer que els caigués el castell?  Totes aquestes preguntes i moltíssimes altres tenen resposta en el nou llibre de la periodista vallenca Raquel Sans ‘El gran llibre dels castells’.

Aquest dilluns a la tarda, ha tingut lloc l’acte de presentació del llibre al Teatre Principal de Valls, en una sala plena d’amics, familiars i coneguts de la periodista que no s’han volgut perdre aquesta cita i acompanyar-la, així com diversos representants del món casteller de Valls que també han assistit.

Un cop passades les 18.00 hores, la sala ha quedat plena de gom a gom i alguns assistents s'han hagut de quedar drets.  Juntament amb Raquel Sans, han assistit a la presentació l'il·lustrador del llibre, Octavius; el regidor de Cultura, Marc Ayala i el mestre de l'Escola Enxaneta de Valls, Josep Maria Andreu, que ha lloat la trajectòria de la periodista i ha fet algunes pinzellades del llibre.

Amb un format àgil, divertit, vistós i didàctic, les pàgines del llibre recorren diferents àmbits del món casteller, incloent-hi tota mena de detalls desconeguts pel gran públic. Des de l’origen dels castells, les colles, quins castells es fan, la indumentària o el vocabulari casteller. És un llibre familiar, principalment destinat al públic infantil, però que també resol molts dubtes als més grans. «No hi ha massa material d’aquestes característiques per a infants», ha dit la periodista.  

Portada del nou llibre de Raquel Sans.
Portada del nou llibre de Raquel Sans. | J.G.

 

Il·lustracions fidels a la realitat

Per tal de poder fer realitat el llibre, Raquel Sans ha comptat amb les il·lustracions d’Octavi Torné ‘Octavius’, amb el qual ha fet una feina molt intensa de recerca de material i històries. «L’editorial ens va demanar que intentéssim explicar moltes coses i així ho hem fet», ha dit Raquel Sans. «No només havíem de centrar-nos en temes històrics sinó en molts més detalls, com el perquè de les expressions castelleres, o quan pesa un castell, per exemple». En el llibre també queden reflectides altres experiències de ‘torres humanes’ arreu del món.

La periodista ha explicat que no va tenir cap dubte en què l’il·lustrador del llibre havia de ser Octavius.  «És casteller dels Xiquets de Tarragona, té molta sensibilitat amb el món casteller», ha dit Sans.

Octavius ha explicat que  els dibuixos són «molt didàctics, sintètics i molt fidels amb la realitat. Els escenaris estan basats en places que coneixem». Un dels grans reptes ha estat l’apartat de l’origen dels castells, on l’il·lustrador ha intentat imaginar com anaven vestits els primers castellers, «ja que abans no duien uniforme».

Minuts abans de la presentació del llibre, la sala s'anava omplint.
Minuts abans de la presentació del llibre, la sala s'anava omplint. | J.G.

 

Després de l'acte, autora i il·lustrador han signat diversos exemplars als assistents que ho han demanat i s’han fet fotografies amb ells. La presentació d’ ‘El gran llibre dels castells’ ha sigut un dels primers actes que s’han fet en el marc de la Fira de Santa Úrsula,  que tot just acaba de començar a Valls.