El despoblament rural és un fet generalitzat a bona part de les comarques de l’interior del Camp de Tarragona. Aquesta mateixa setmana, TarragonaDigital explicava el cas preocupant que afecta la Conca de Barberà, on la manca d’habitatges de lloguer és un dels factors principals que han contribuït a l’empitjorament de la situació a la comarca. Per aquest motiu, des del Consell Comarcal s’ha iniciat un cens per localitzar, en cada municipi, aquells immobles buits que puguin servir per reintroduir-los al mercat.
Aquesta realitat també afecta el municipi d’Els Garidells, a l’Alt Camp. Segons explica Marc Bigordà, «entre 2009 i 2019 el poble ha perdut un 18% dels habitants i, actualment, hi ha censats 190 veïns». Davant la previsió d’empitjorament de les dades, l’Ajuntament ha posat sobre la taula la necessitat d’ampliar el parc d’habitatges local per intentar revertir aquesta tendència.
L’únic poble de l’Alt Camp s'ha presentat a la prova pilot
En concret, Els Garidells s'ha presentat a la prova pilot del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya que subvenciona nous habitatges socials en un entorn rural. En aquest sentit, el govern garidellenc ha presentat un projecte que preveu la construcció de dos habitatges i espais per a usos municipals, en un solar de 600 m2 proper a la zona del castell.
«La inversió municipal té un cost de 27.000 euros i, a principis de maig es resoldrà la sol·licitud que hem fet per a la subvenció, ja que el pressupost total ascendeix a 200.000 euros, 160.000 dels quals provindrien d’aquesta ajuda», explica l’alcalde.
Un segon solar a la Font de la Roca
A més d’aquest projecte, l’equip de govern local també ha adquirit un altre solar d’uns 1.500 m2 a la urbanització de la Font de la Roca, per a fer-hi 2 habitatges més. Així, entre els dos projectes, Els Garidells comptaria, en una proposta de màxims, amb 4 habitatges «que permetrien l’arrelament dels joves al poble i l’arribada de noves famílies i d’aquesta manera es podria incrementar entre un 6 i un 8% la població», conclou Bigordà.