Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ball de Cercolets de Valls ballant

Sant Joan 2021: Valls es troba a les portes d’una Festa Major de «gamma extra» tot i les restriccions

Del 18 al 25 de juny la capital de l'Alt Camp viu la seva festa patronal, enguany encara condicionada per la Covid-19

Valls reprèn, amb la Festa Major de Sant Joan, bona part del ritme cultural i social habitual d’aquestes dates. Si bé l’edició de 2021 encara resta marcada per les restriccions de la pandèmia, la programació dels actes dista molt del format híbrid de la celebració de l’any passat.

En aquest sentit, «la celebració patronal vallenca obrirà la nova era de les festes populars al país» afirma Marc Ayala, el regidor de Cultura. Ho farà reocupant els espais a l'aire lliure, de manera respectuosa amb la normativa vigent del Procicat.

A més, les comissions participatives i les entitats vallenques han preparat «un programa de gamma extra».

Èxit rotund: la majoria d’entrades exhaurides

Una de les complexitats més grans a l’hora de repensar els escenaris de la Festa Major de Valls ha arribat amb la programació musical. «S’han hagut de dibuixar  nous escenaris, fins ara del tot insòlits en la festa, i reformular els moments més rituals», explica Ayala a TarragonaDigital.

Així, la majoria d’actes compten amb un aforament limitat i des de l’organització s’ha treballat en dos eixos. Per una banda, en mantenir el caràcter popular de la festa. Per l’altra, explorar espais que assimilin el màxim de persones i que permetin dur a terme les activitats amb totes les  garanties sanitàries.

Fruit d’aquestes limitacions, el dia 26 de maig es van posar a la venda 14.500 entrades de la programació. Ara bé, la majoria de localitats es van exhaurir en menys de 2 hores.

Concerts Sant Joan de Valls
Els concerts d'enguany s'hauran de seguir a través de les xarxes socials | Ajuntament de Valls / Pere Toda

En concret, els primers grups en esgotar les localitats van ser Zoo, Stay Homas i La Pegatina. Poc abans de les 11.00 h del matí havien penjat el cartell de «complet».

També, els actes de cultura popular com les balladetes  del Seguici Cerimonial per les Completes  i el dia de Sant Joan, el Seguici infantil o la carretillada del ball de Diables fa setmanes que han acabat amb totes les entrades.

Ritme frenètic de les entitats del Seguici

Un dels pals de paller del Sant Joan vallenc és el Seguici Cerimonial. Com qualsevol Festa Major del Camp de Tarragona, els balls i les danses són la cita més indispensable de la celebració patronal.

La pandèmia, però, ha obligat a repensar i a readaptar el seu ritual en uns formats que no tenen precedents fins a dia d’avui.

Fruit d’això, les entitats de cultura popular vallenques, que han patit una aturada de més d’un any, han passat del 0 al 10 en poques setmanes per tenir-ho tot a punt.

Des de la Unió Anelles de la Flama expliquen que des de l’1 de maig, cada divendres i dissabte s’han dut a terme els assajos amb grups reduïts. S'han fet d’una manera gradual i seguint totes les recomanacions sanitàries.

«Per a la nostra entitat, la Festa Major de Sant Joan suposa una tornada a la certa normalitat. Hem recuperat el calendari d’activitats, les reunions i les trobades socials que tant trobàvem a faltar» expliquen des de la junta de l’associació.

Per la seva banda, el Grup del Teatre Principal, l’entitat encarregada de portar a escena el Ball de Vells, també ha repensat les seves representacions.

Ball de Vells de Valls
El ball de Vells de Valls | Ajuntament de Valls / Pere Toda

La novetat d’enguany és que dames, vells, dimonis i autoritats no es passejaran pel centre de la vila com és costum. Ho faran totes les funcions a la plaça de Sant Jordi. És un espai que l’organització adequarà per tal de mantenir les mesures de seguretat pertinents.

Les representacions seran el  diumenge 20  de juny a les 17.00 h, 17.45 h, 18.30 h, 19.15 h i 20.00 h. El ball també es podrà veure durant la tarda dels Balls Parlats que es celebrarà el dia 21 a les 18.30 h al Centre Cultural.

El primer pilar de la represa

Per la seva banda, el món casteller també estarà d’enhorabona per Sant Joan. Les dues colles dels Xiquets de Valls protagonitzaran, el dia 24 de juny, el primer pilar de la represa castellera al quilòmetre zero, la plaça del Blat.

Ho faran a través d’un assaig clínic i una prova pilot que han impulsat les dues agrupacions, l’Ajuntament de Valls, el Pius Hospital  i l’ABS Valls Urbà-ICS.

Ha estat validat pel departament de Salut de la Generalitat, amb un protocol  que preveu la participació de 100 castelleres i castellers, 50 per cada colla, tant als assajos previs com a l’actuació.

'Les colles castelleres de Tarragona reprenen els assajos'
Les colles castelleres de Tarragona reprenen els assajos | Àngel