Casa amb el domàs de les Decennals de Valls

Resignació i melancolia: Valls inicia una Candela insòlita amb la vista posada en les Decennals de 2022

Avui començaria la programació de les Festes Decennals de 2021. La pandèmia, però, ha obligat a ajornar-les fins que el context sanitari millori

En un temps normal, avui començarien les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. Els vallencs i les vallenques han esperat 10 anys per tornar a viure l’esdeveniment principal de la ciutat, que marca la vida social, cultural i comunitària de tota la dècada. Malauradament, però, com tantes altres coses d’avui en dia, el desenari de  2021 no ha pogut ser a causa de la  pandèmia que tants estralls ha causat al món.

La decisió es va prendre l’1 d’agost de 2020, després de valorar el curs negatiu que seguia la malaltia de la Covid-19 i la manca de garanties que existien, a 6 mesos vista, per organitzar i celebrar els actes en el format acostumat. En aquest sentit, la Taula de Coordinació de les Festes, la Fundació de les Festes Decennals i els diversos representants dels grups polítics del plenari municipal van assegurar que les festes es celebraran quan el context ho permeti.

Així, tot i que les Decennals se celebren tradicionalment els anys acabats en 1, les properes seran totalment anòmales pel que fa a la xifra numèrica, «i s’ha de tenir en compte que en d’altres moments de la història existeixen antecedents que han fet canviar les dates habituals de la celebració, ja sigui per causes bèl·liques, per efemèrides o per epidèmies», resumia Dolors Farré, l’alcaldessa de la ciutat.

Festes Decennals el 2022?

Per altra banda, fa pocs dies el Patronat de la Fundació de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela va acordar reprendre els treballs organitzatius de les  comissions participatives amb l’horitzó posat en el 2022. Per això, el caràcter de la festivitat d’enguany, 2021, serà l’anual amb els actes habituals, això sí adaptats a la realitat actual pel que fa als aforaments.

Imatge de l'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, en roda de premsa
Imatge de la roda de premsa per anunciar l'ajornament sine die les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela | Cedida

Després del 2 de febrer, es reprendran les tasques d'organització. Així, en les properes setmanes la Fundació reiniciarà els treballs sobre els continguts de cara a les Decennals 2022 amb els delegats de les diferents comissions participatives, per analitzar quins dels inicialment previstos s’han pogut ajornar d’any, quins s’han de redissenyar i quins s’han de canviar, i la Fundació completarà les tasques de producció tècnica dels diferents espais. Aquestes van portar a comptar amb el disseny tècnic dels llocs on es desenvoluparan els espectacles i les activitats en un grau molt avançat. Tot i això, encara restava  feina  per realitzar, que es reactivarà a partir d’ara.

El pla d’activitats de la Fundació per a enguany contempla l’activació de la captació prèvia del voluntariat, tasques de comunicació i d’hospitalitat diverses, i l’organització d’una sessió formativa en matèria pressupostària per als delegats de les comissions.

L’origen de les Festes Decennals

El dia 28 de gener de l’any  1791, pocs dies abans de la diada de la Mare de Déu de la Candela, a casa del notari vallenc Ignasi Casas, es varen reunir una representació de la comunitat local de preveres presidida pel rector de Sant Joan, el doctor Pau Baldrich Martí i l’alcalde i els regidors de l'Ajuntament de Valls. A partir de la dotació econòmica del llegat, se signà el document que estipulava que cada 10 anys es faria una solemne professó votiva en honor de la Mare de Déu de la Candela. La imatge hauria de ser portada per quatre preveres de la ciutat, hi haurien d'assistir tots els sacerdots de la localitat i l'Ajuntament procuraria que hi participessin totes les confraries vallenques. Des d'aleshores, de 10 en 10, la ciutat de Valls ha refermat el seu vot comunitari.

Mare de Déu de la Candela de Valls
Imatge de la professó de 2011| Cedida

Com a curiositat, el 1811 ja van haver de ser ajornades al mes de desembre arran de la guerra del Francès en què s’estava immers. Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela foren proclamades l’any 1991 Festa Tradicional d’Interès Nacional per part de la Generalitat de Catalunya, que les reclassificà com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional el desembre de 2010. Des de la darrera edició de 2011 l’organització recau en la Fundació de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela.