Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Jesús Moncusí, el perruquer de La Riba que va pentinar grans actors del cinema

Una exposició a Vilallonga recorda la figura de Moncusí (1947-1996) a través de fotografies de les pel•lícules on va participar, moltes d’elles de Pedro Almodóvar

Jesús Moncusí amb Monica Randall.
Jesús Moncusí amb l'actriu Mónica Randall. | tarragonadigital

 

En les seves mans va tenir els cabells dels actors espanyols més consagrats. Va ser l’encarregat dels pentinats de les pel·lícules més emblemàtiques del cinema estatal (i també francès) i va estar nominat als premis Goya en 7 ocasions. Present en el cinema, però sempre darrere la càmera.

El perruquer Jesús Moncusí (1947-1996) és recordat en el món cinematogràfic com una gran persona, sociable i amic.  Va néixer a La Riba, però va arribar molt lluny. Ara, Vilallonga del Camp exposa un recull de fotografies de la seva vida al costat de grans actors.

Els seus inicis en el món de la perruqueria van ser a l’Alt Camp. Als anys seixanta va aprendre l’ofici i poc després ja  participava en els certàmens que la casa cosmètica Henry-Colomer celebrava a mitjans dels setanta.

Amb l'actor Àlex Casanovas l'any 1993.
Amb l'actor Àlex Casanovas, l'any 1993. | tarragonadigital

Poc es podria pensar que, anys després treballaria per a grans directors de cinema. Però el més curiós és que Moncusí també va ser actor.  Li agradava molt el teatre i va començar a la companyia ‘Gall Groc’ de Sitges que més tard es convertiria en ‘La Cubana’, on va estar del 1983 al 1986. No va deixar mai la perruqueria de costat, per això, compaginava les dues feines.

La seva passió, però, era la perruqueria, així que s’hi va dedicar de ple començant en el món de la publicitat. «Allà va conèixer l’actriu Victoria Abril, quan ella feia de model a la revista ‘Vanguardia Mujer’ i va començar a treballar amb ella», explica Jaume Josa, cinèfil i company d’un familiar de Moncusí.

Aquí va venir la seva gran oportunitat. L’actriu li va proposar anar a Madrid a fer una prova de perruqueria per a una pel·lícula i no s’ho va pensar dues vegades.

El perruquer de La Riba amb l'actriu Marisa Paredes.
El perruquer de La Riba amb l'actriu Marisa Paredes. | tarragonadigital

Un ribetà a Madrid

«Què carai hi faig jo aquí? Si sóc del terròs, si sóc com el padrí Pau,  si sóc de La Riba...! I gairebé arrenco a córrer i torno al poble». Això és el que va pensar Jesús Moncusí quan va arribar a Madrid. (Són paraules recollides en un article de la revista El Brugent).

I s’hi va haver d’acostumar ràpidament, ja que poc després de la prova  va rebre una proposició de la productora de Pedro Almodóvar per fer el treball de perruqueria del film ‘Mujeres al borde de un ataque de nervios’. Moncusí ja tenia les portes obertes del cinema i més amb aquesta pel·lícula, que fins i tot va arribar als Oscar de Hollywood. 

Durant 10 anys va pentinar els millors actors i actrius de l’època com Victoria Abril, amb qui tenia gran amistat, Pastora Vega, Marisa Paredes, Verónica Forqué, Antonio Banderas, Àlex Casanovas, Miguel Bosé, Paco Rabal...  i va estar sota les ordres de grans directors com Pedro Almodóvar, Vicente Aranda o Eduardo Campoy, entre altres.

Moncusí amb uns joves Victoria Abril i Antonio Banderas.
Moncusí amb uns joves Victoria Abril i Antonio Banderas. | tarragonadigital

Seu és el treball de perruqueria de pel·lícules molt mítiques com 'Tacones Lejanos', 'Kika' o 'Libertarias' entre moltes altres. Es calcula que va treballar en més d’una vintena de films i en diverses sèries de televisió dels anys vuitanta i noranta.

Set nominacions als premis Goya

Moncusí va arribar molt amunt. La seva feina es va veure recompensada essent nominat als premis Goya en set ocasions, però mai es va endur el guardó. El seu treball a  pel·lícules com ‘Mujeres al borde de un ataque de nervios’ o ‘Las cosas del querer’, van fer que optés a l’estatueta. La darrera nominació va ser l’any 1995, poc abans de morir pel film ‘Nadie hablará de nosotras cuando hayamos muerto’. «Tothom deia que aquell any se l’havia d’emportar ell, que era claríssim», recorda Jaume Josa.

Moncusí amb Pedro Almodóvar.
Moncusí amb Pedro Almodóvar. | tarragonadigital

Tot i que la seva família era a La Riba, Moncusí estava instal·lat a Madrid. L’alt volum de feina que va tenir els darrers 10 anys de la seva vida va fer que es mogués poc de la capital espanyola, on «era molt valorat entre els actors», explica Josa.

Exposició fotogràfica a Vilallonga del Camp

Per tal de recordar la seva figura, el local de l’Associació Amics del Roser de Vilallonga del Camp acull tot aquest mes l’exposició ‘Un perruquer en el cinema’. Es tracta d’un  recull d’imatges de Moncusí en companyia dels grans actors i directors pels quals va treballar.  Els responsables de l'exposició són Ramon Gavarró i Jaume Josa, un d'ells, familiar de Moncusí, amb el suport imprescindible de Josep M. Vallès, creador del Museu del Cinema de Vilallonga. 

Detall de l'exposició de Vilallonga del Camp, amb un 'collage' d'imatges del perruquer amb els actors que va pentinar.
Detall de l'exposició de Vilallonga del Camp, amb un 'collage' d'imatges del perruquer amb els actors que va pentinar. | tarragonadigital

 

També es poden veure exposats els cartells d’algunes de les pel·lícules on va treballar.  Pròximament l’exposició es traslladarà al Museu del Cinema de Vilallonga,  on tindrà el seu espai en una sala itinerant.

Quasi tot el material que hi ha sobre Jesús Moncusí es troba a la biblioteca de La Riba, gràcies a la donació de la seva mare. Es calcula que hi ha unes 4.000 fotografies, que la família té digitalitzades. També es conserva  la claqueta original de la pel·lícula ‘Kika’, de Pedro Almodóvar, cartells de cinema i alguns guions.

Moltes d'aquestes imatges les va fer el mateix Moncusí amb una càmera Polaroid. «Feia fotos dels pentinats, per si una mateixa escena es gravava en dies diferents, així podia repetir-los exactament en la següent gravació». Algunes d'aquestes 'proves de pentinats' es poden veure en l'exposició.