Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La figuerolina Meri Vilà, practicant 'bikejoring'.

Quatre joves de l'Alt Camp triomfen en el món del 'bikejoring'

Unai González, Meri Vilà, Jordana Salvadó i Albert Reverté estan obtenint molt bons resultats en aquest esport, que consisteix a fer carreres amb bicicleta estirada per un gos

Unai González durant una competició de 'bikejoring' amb el seu gos Loki estirant de la bici.
Unai González durant una competició de 'bikejoring' del Campionat de Catalunya. | Cedida

 

Quedeu-vos amb aquests noms: Unai González, Meri Vilà, Jordana Salvadó i Albert Reverté. Tots quatre tenen històries diferents a explicar, però que es troben en un mateix punt:  són joves, esportistes, de l’Alt Camp i estan aconseguint molt bons resultats en els campionats de ‘bikejoring’,  un esport poc conegut, d’aquells que es podria mal anomenar ‘minoritari’, que consisteix en córrer amb la bici i amb un gos que estira.

Quan se’ls pregunta per separat què és el millor d'aquest esport, la resposta és la mateixa en tots els casos: emoció, satisfacció i el treball en equip amb el gos.  Però també en destaquen el sacrifici, no només físic, sinó econòmic, donat que no reben tot el suport desitjat, en part, causat per la 'desconeixença' o poca difusió que hi ha d'aquesta modalitat. Tot i això, els quatre joves entrenen per estar al màxim nivell competitiu  i aquest esforç s'està veient recompensat en els diferents campionats que participen.

Unai González va segon en la Lliga Catalana de Muixing

L’Unai González no s’ha de desplaçar gaire lluny per trobar el terreny perfecte per poder entrenar. Viu a Figuerola del Camp, en un entorn ple de camins per poder sortir amb la bici i amb el seu inseparable company de quatre potes, el Loki.

La seva, és una història que ha anat de menys a més. Va començar fa uns quatre anys a fer algunes curses perquè li sabia greu deixar el seu gos a casa mentre ell sortia a córrer i ara ja pot dir que ha participat en un campionat internacional.

El 2018 va ser el seu any: després d'una llarga i intensa temporada a nivell autonòmic i estatal va ser seleccionat per la RFEDI (Real Federación Española de Deportes de Invierno) per al Campionat del Món ICF de Canicross/Scooter/Bikejoring 2018 que es va celebrar els dies 5 a 7 d'octubre de 2018 a la localitat de Lubieszów a Polònia.

Allà van competir junt amb els millors esportistes d’aquest esport d'arreu del món. «Va ser un somni fet realitat», afirma. El circuit i les temperatures no eren les habituals per al figuerolenc, però va aconseguir una 35a posició en la categoria Bikejoring Sènior Masculí, d'entre més de 60 participants.

Unai González en una competició de 'bikejoring', amb el seu gos Loki estirant de la bici.
Unai González al Campionat del món ICF. | Cedida

«Aquest campionat ha sigut una gran motivació per a nosaltres, i va fer que treballéssim més fort per afrontar la temporada 2018-2019, que estàvem a punt de començar». Sempre parla d’ell en plural, ja que l’equip el formen ell i el gos, però també inclou al seu entrenador, Xavi Gils, la seva nutricionista, Anna Gils, i el seu recuperador Jordi Fernández, als quals agraeix «tot el que he aconseguit fins ara». I no és per menys, ja que aquesta temporada està tornant a ser un somni per al figuerolenc, que  torna a participar en totes les proves autonòmiques i estatals.

Actualment, acaba d'iniciar la 25a Lliga Catalana de Múixing (nom genèric de l’esport), on després de la primera prova, va segon en la classificació final. «Hem de seguir treballant per, almenys, mantenir aquesta posició», afirma. 

A més, amb els resultats que està obtenint en l'àmbit estatal torna a optar a participar en els campionats europeus, que tindran lloc a finals d’octubre a Bèlgica. «Aquest serà el nostre pròxim repte que haurem de preparar a consciència», explica i destaca l'alt nivell i preparació que està trobant aquest any, la qual cosa «ens motiva a seguir treballant amb més força de cara a les pròximes temporades». En Loki, l'altre protagonista dels èxits de l'Unai, té un entrenador a part «que m'indica com  treballar i entrenar el gos perquè l'animal no pateixi cap mena de lesió». 

Meri Vilà, dos anys competint oficialment

La Meri Vilà també és de Figuerola del Camp. És parella de l’Unai i va començar a practicar aquest esport juntament amb ell. El seu inici va ser una mica més tímid, ja que al començament anava a veure les curses de l’Unai i només participava en alguna cursa popular fins que  va començar a competir oficialment fa dos anys amb el seu gos Mendi,  però aquesta temporada el seu company de carreres és en Sigurd.

La figuerolina Meri Vilà, practicant 'bikejoring'.
La figuerolina Meri Vilà, en el Campionat de Catalunya, temporada 2018-2019. | Cedida

La temporada passada «juntament amb Mendi, vam aconseguir una 4a posició a la 24a Lliga Catalana de Múixing,  la 13a posició al Campionat de Catalunya de Múixing en Terra, la 13a posició a la Copa d'Espanya i també la 13a posició al Campionat d'Espanya de Múixing en Terra».

Pel que fa a aquesta temporada amb Sigurd han aconseguit una 5a posició al Campionat de Catalunya de Múixing en Terra, la 9a posició a la Copa d'Espanya i una 14a posició al Campionat d'Espanya de Múixing en Terra.

Sigurd és un gos jovenet que s’està iniciant en aquest esport, per això ara el repte més important és treballar per la seva adaptació perquè «puguem gaudir junts d'aquest esport tan divertit i fer que aquesta experiència sigui d'allò mes positiva per ell possible. Si a part de tot això, obtenim algun resultat quant a classificacions doncs, encantada».

Jordana Salvadó i Albert Reverté, pròxim repte: la neu

Jordana Salvadó i Albert Reverté  són una parella que viu a Cabra del Camp,  una zona perfecta per sortir a entrenar amb el gos. Actualment formen part de The Raspa Mushing Team i també han recorregut diversos campionats.

El seu primer contacte amb aquest esport va ser així: ella tenia un gos, el Nerón, «molt actiu i volia fer alguna cosa perquè gastés energia». Per casualitat va veure un perfil a Instagram d’una noia que practicava canicross (córrer amb el gos) i «vaig pensar que seria una bona manera de posar-me en forma i que també seria bo pel gos». Aquest va ser l’inici de tot: la Jordana va córrer la seva primera carrera i, a partir d’aquí, han anat evolucionant competint en altres categories.

L'esportista Jordana Salvadó, de Cabra del Camp, practicant 'bikejoring'.
L'esportista Jordana Salvadó, de Cabra del Camp, practicant 'bikejoring'. | Instagram

Pel que fa a l’Albert, va descobrir aquest esport quan va començar la seva relació amb la Jordana i ràpidament s’hi va iniciar.

Només fa uns dies aquesta parella va participar en el Campionat de Muixing sobre terra que es va celebrar a Cantàbria.  Tot i que per la Jordana el campionat va començar una mica accidentat, el seu gos actual, el Milord «em va portar a meta com un coet». Al final va aconseguir la 4a plaça amb molt poca diferència de temps per al podi.

L’Albert, per la seva banda,  va obtenir una 5a posició, molt orgullós de com van treballar els seus gossos Wilson i Sole.

Ara, el seu repte és la neu. «Un cop finalitzada la terra on junt amb Milord som bronze a Catalunya en ‘bikejoring’ i quarts d'Espanya ens posem en marxa per la neu», explica la Jordana. «Intentarem revalidar el títol de sots campions de Catalunya i a Espanya poder treure’ns l'espina de la quarta plaça de l'any passat», afegeix.

La Jordana posa de manifest l’esforç que sovint han de fer per poder competir, ja que els ajuts econòmics arriben amb comptagotes. «Des de les federacions no es valora prou tot el treball i el sacrifici de tenir un equip de gossos», diu. I l’Albert afegeix que  «tot el que tenim ho posen en l’equip, en el seu benestar amb l’afegit que gairebé totes les proves són fora de Catalunya».

Albert Reverté practicant 'mushing', amb els gossos que estiren del trineu.
Albert Reverté amb els gossos a la neu. | Cedida

Tot i això, coincideixen en que la part positiva i que els anima per tirar endavant és «la satisfacció de veure els meus gossos feliços i compartir totes aquestes aventures de curses, viatges o entrenaments amb ells», diu la Jordana.

«La interacció amb els gossos és increïble i  el millor de tot, és que és un esport que es desenvolupa a la natura», conclou l’Albert.

També et pot interessar: