Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La Sessió Sindical de la CGT de l’Hospital Pius de Valls denuncia manca de personal

Aquest problema està duent als treballadors a situacions extremes, que es pretenen pal·liar amb personal d'altres serveis, als quals al seu torn deixen descoberts

La CGT creu que no s'optimitzen prou els recursos a l'hospital de Valls | Redacció

 

La Sessió Sindical de la CGT del Pius Hospital de Valls denuncia que la planificació basada en la precarietat de contractació en el Centre Soci Sanitari que pateix el col·lectiu de ATCE (AUXILIARS d'Infermeria) amb personal contractats per hores i moments puntuals, està duent a les treballadores a situacions extremes, que pretenen pal·liar amb treballadores d'altres serveis, als quals al seu torn deixen descoberts.

La situació d'aquest col·lectiu i servei no és nova. La reestructuració de la plantilla ja va ser qüestionada per la secció i la representació unitària dels treballadors amb la nova redistribució d'horaris el 2016. Segons la secció sindical, el temps i la sobrecàrrega acumulada estan evidenciant ara una realitat que la Direcció es nega a reconèixer en el seu afany d'estalvi en contractació, arribant a la negligència. Una altra situació és la manca de personal mèdic al servei d'Urgències que en els últims dies està posant en perill la seva continuïtat.

Això té repercussions en l'assistència, amb una sobrecàrrega dels professionals metge i altres, amb temps d'espera inadmissibles en un servei d'Urgències.  És cert que en la greu situació hi ha factors externs com és la manca de planificació del Ministeri de Sanitat del Govern d'Espanya en abordar els problemes d'accés a l'especialitat (MIR) que està limitat per un nombre de places insuficients a les necessitats reals que necessita la població.

Segons pròpies dades del Ministeri de sanitat actualment hi ha 138.797 metges especialistes, un 14,4% menys que fa una dècada, d'ells un 31% està adscrit a l'Atenció primària, el 55% en l'atenció especialitzada i el 14% adscrits a aèries de la medicina no reconegudes com a especialitats, destacant Medicina d'Urgències i Emergències. Catalunya, tot i estar per sobre dels mínims ràtios actuals de l'Estat Espanyol, presenta al seu torn, desigualtats dins del nostre territori, de manera que les zones interiors (hospitals comarcals) estan en perjudici. A aquesta situació se li ha d'afegir la política de contractació de l’hospital Pius de Valls la qual és evident que no fa atractiva la permanència de professionals mèdics d'urgències o altres especialitats ni per descomptat atrau nous professionals: contractes precaris, guàrdies de 24 hores amb condicionaments pèssims, àpats de «ranxo»...

La CUP vol tancar un acord amb la Generalitat perquè assumeixi la gestió del Pius Hospital

En roda de premsa, la CUP ha posat de manifest els greuges i deficiències que suposa l’actual sistema de gestió municipal del Pius tant per a la hisenda vallenca com per a usuàries i professionals, i ha reclamat a la Generalitat un únic sistema sanitari públic que posi fi a aquestes diferències. Durant la conselleria de Toni Comín, el Departament de Salut va entendre que no tenia sentit que els ajuntaments s’haguessin de responsabilitzar dels serveis hospitalaris i va promoure la integració de diversos hospitals municipals a la Generalitat.

cup-valls
En la roda de premsa la CUP també ha donat a conèixer els seus plans per a la Residència Alt Camp | Cedida

 

Malgrat que en les eleccions de fa 4 anys l’equip de govern de CiU i ERC es van comprometre a fer un debat de ciutat sobre el futur de la gestió del Pius, aquest debat no s’ha arribat a produir mai i no es va voler aprofitar la oportunitat oberta per Toni Comín. La CUP ha proposat reemprendre les negociacions amb el Departament de Salut a partir de les 3 premises assolides en el cas de Berga: Conservar la totalitat dels serveis que actualment presta el Pius, recuperar serveis retallats i mantenir tots els llocs de treball i els drets laborals i contractuals.

Les deficiències en les instal·lacions de l’hospital, del sociosanitari i de la residència Alt Camp requereixen d’un nivell d’inversió molt difícil d’assumir per l’Ajuntament de Valls, fet que reforça encara més la necessitat d’un traspàs a la Generalitat que contingui un acord sobre les inversions necessàries.  Al mateix temps la CUP ha donat a conèixer els seus plans per a la Residència Alt Camp que passen per mantenir-ne la titularitat i gestió municipal, millorar la qualitat assistencial del servei i impedir la pèrdua de condicions laborals en el futur.

Es considera la RAC com un servei fonamental per l’atenció a la població vallenca i, malgrat sigui generadora dèficit, aquest s’ha d’assumir, buscant la col·laboració del Consell Comarcal i la Diputació. Finalment, la CUP ha presentat les 14 mesures de salut comunitària que preveuen desenvolupar, destacant que aquest ha estat un eix inexistent en el govern de CiU i ERC, que ha provocat que Valls no disposi ni d’equip tècnic de salut, ni de centre d’atenció i seguiment de drogodependències (CAS), tal i com sí tenen la majoria de municipis de les dimensions de Valls.

Potser també t'interessa: