margarida-aritzeta

La vallenca Margarida Aritzeta és la nova degana de la Institució de les Lletres Catalanes

L'escriptora serà nomenada en el càrrec pel president de la Generalitat per un període de tres anys renovable

El passat 14 de març la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Laura Borràs, va proposar al Consell Assessor de la Institució de les Lletres Catalanes el nomenament de l’escriptora vallenca Margarida Aritzeta com a nova degana de la Institució de les Lletres Catalanes, en substitució d’Isabel-Clara Simó.

Aritzeta, Creu de Sant Jordi 2018

Margarida Aritzeta neix a Valls el 1953. Estudia Magisteri a Tarragona i Història Moderna i Contemporània i Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona, on fa el doctorat amb una tesi sobre el poeta i crític Josep Lleonart. Des del 1970, i durant tres anys, estudia Belles Arts a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi, de Barcelona, però finalment es decideix per la carrera literària.

La seva primera obra publicada és un assaig: Carrasclet-Veciana (1979). El 1980 obté el premi Víctor Català de contes i narracions per 'Quan la pedra es torna fang a les mans', i el 1982 el Sant Joan de novel·la per 'Un febrer a la Pell'. Des d'aleshores ha publicat nombroses obres, sobretot novel·les, algunes de les quals adreçades al públic infantil i juvenil. També destaca com a autora de la novel·la negra i de ciència ficció. 

margarida-aritzeta
Aritzeta en la presentació de la seva darrera novel·la | Cedida

 

Del 1979 al 1992 treballa com a professora a l'Escola de Magisteri de Tarragona i des del 1992 fins a 2018és professora a la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili. Entre els anys 2006 i 2010 és directora general d'Acció Departamental al govern de la Generalitat de Catalunya

  

És membre del Consell de redacció de Serra d'Or, de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, del Centre Català del PEN Club i del secretariat de dones d'aquesta entitat, entre d'altres associacions. Així mateix, del 1995 al 1999 representa l'Associació d'Escriptors a la Junta de Govern de la Institució de les Lletres Catalanes