Pla mitjĂ  de Clara MartĂ­n, propietĂ ria de Menjamiques, mostrant un dels productes que elaboren

Crema, allioli, vinagre i bombons de garrofa: una emprenedora de Bràfim reivindica el fruit «oblidat»

Menjamiques dona sortida a la producciĂł de quilĂČmetre zero del Camp de Tarragona, ara tambĂ© per internet

Realçar el valor de la garrofa, un dels fruits «oblidats» pels consumidors. Aquest és l'objectiu amb que l'empresa Menjamiques va començar a caminar fa tres anys. Des de l'obrador de Bràfim, a l'Alt Camp, la seva propietària, Clara Martín, produeix un bon nombre de productes artesans amb la garrofa  com a denominador comú. Cremes, allioli i vinagres, i més recentment bombons que no es desfan a l'estiu, formen part d'un assortiment que ja arriba a més d'un centenar de petits establiments d'arreu del país. «Si mengéssim més garrofa probablement seríem més feliços», afirma Martín a l'ACN. Malgrat la caiguda de comandes durant el confinament, la pandèmia de la Covid-19 ha empès aquesta petita empresa a fer el salt cap a la venda en línia.

Amb l'ajuda d'una Ășnica treballadora, la Clara MartĂ­n s'encarrega de tot el procĂ©s de producciĂł, des de l'elaboraciĂł dels productes, a l'envasat, l'etiquetatge i la distribuciĂł. La productora ho fa de forma artesana  des de l'obrador de la casa senyorial de la famĂ­lia Garriga a BrĂ fim. El projecte va nĂ©ixer d'una necessitat personal per trobar aliments que no continguessin gluten, lactosa ni altres al·lĂšrgens, i per potenciar els productes de proximitat.

La garrofa Ă©s un cultiu molt arrelat al Camp de Tarragona, aixĂ­ que Menjamiques obtĂ© la matĂšria primera de les cooperatives i de petits agricultors del territori. TambĂ© de la finca familiar, en el cas de l'oli i les avellanes. «Investigant em vaig adonar que tenim una xocolata  magnĂ­fica que Ă©s la garrofa i que ningĂș li feia cas. AixĂ­, vaig voler aprofitar els recursos locals que no estan ben valorats i treure'n profit», afirma MartĂ­n.

Posar en valor la garrofa

La garrofa Ă©s un producte molt valorat en paĂŻsos com ItĂ lia, CroĂ cia, Israel, Palestina o Turquia, perĂČ, segons MartĂ­n, a Catalunya encara queda «molt camí» per recuperar el prestigi d'aquesta planta. Sovint estĂ  relacionada amb el menjar de postguerra, atĂšs que quan la xocolata escassejava la substituĂŻen per garrofa. Durant molt de temps tambĂ© es va consumir crua i aixĂČ provocava mals d'estĂłmac. «La majoria de gent gran encara tĂ© molts prejudicis, perquĂš ho associa a la falsa xocolata. La veritat Ă©s que hauries de poder dir que estĂ s orgullĂłs de menjar-ne», destaca l'emprenedora.

En la indĂșstria alimentĂ ria de la llavor del garrofĂ­ se n'obtenen mĂșltiples usos, com el recobriment de les pastilles o additius per a xocolates i gelats vegans. El fruit s'utilitza per a elaborar pastissos i, tambĂ©, pinsos per als animals.

Pla tancat de diversos productes elaborats amb garrofa de l'empresa Menjamiques de BrĂ fim (Alt Camp).
Elaboren cremes de garrofa clĂ ssica i vegana. | ACN

Cremes, dolços, bombons i productes salats

Martín detalla que elaboren dos tipus de crema de garrofa: la clàssica, que conté ametlla i avellana torrades, farina de garrofa, mel i oli d'oliva verge extra; i la vegana, amb pràcticament els mateixos ingredients tret de la mel. També preparen el dolç d'ametlla i d'avellana, que és com una mena de llet condensada. La seva principal característica és que s'elabora sense làctics.

L'empresa tambĂ© ofereix especialitats salades, com ara l'allioli de garrofa, similar a un allioli de codony o poma. «TĂ© un punt dolç, perĂČ amb el predomini de l'all i com que estĂ  cuit no repeteix», precisa. TambĂ© elaboren vinagre que no duu sucre refinat ni most concentrat, sinĂł que contĂ© el mateix sucre de la garrofa.

La darrera novetat de Menjamiques sĂłn uns bombons  que no es desfan a l'estiu i que aviat començaran a promocionar. «No hi ha cap mena de mantega de cacau, sinĂł que els elaborem amb productes autĂČctons que ens permeten treballar d'una altra manera», sostĂ© MartĂ­n.

L'artesana destaca que la garrofa  Ă©s molt mĂ©s beneficiosa que la xocolata perquĂš tĂ© sis vegades menys greix i contĂ© triptĂČfan —un aminoĂ cid proteic essencial— que permet calmar l'ansietat. En canvi, el cacau, que tĂ© cafeĂŻna, provoca que les persones s'activin mĂ©s en casos de nerviosisme. «El triptĂČfan Ă©s un dels precursors de la serotonina, que Ă©s l'hormona de la felicitat. AixĂČ fa que et calmi i baixi el grau d'ansietat. Sempre dic que si mengĂ©ssim mĂ©s garrofa probablement serĂ­em mĂ©s feliços», assegura MartĂ­n.

Pla tancat de diversos bombons de garrofa elaborat a l'obrador de l'empresa Menjamiques a BrĂ fim (Alt Camp).
Aviat podran començar a promocionar els nous bombons | ACN

La Covid-19, una nova oportunitat

Malgrat ser una empresa alimentĂ ria, els mesos de confinament han suposat una caiguda d'un 70% de les comandes dels productes, segons els cĂ lculs Menjamiques. «La crisi del coronavirus  ens ha fet una mica la murga, com a tothom, perquĂš les comandes van baixar moltĂ­ssim, la gran majoria de botigues estaven tancades o no s'atrevien a fer-les», argumenta MartĂ­n.

La cara positiva de l'emergĂšncia sanitĂ ria Ă©s que els ha empĂšs fer el salt a la venda en lĂ­nia. «Ens vam llançar a la piscina quan, d'entrada, ens semblava una muntanya. AixĂČ ens ha permĂšs arribar a clients als quals abans no hi haguĂ©ssim arribat», admet.

A banda de l'elaboració de productes —dels quals en distribueix unes 9.000 unitats anuals—, l'empresa ofereix tallers de cuina per divulgar i donar a conùixer les propietats de la garrofa. Totes aquestes activitats, avança Martín, es reprendran al setembre.