Nenes i conseller damunt d'un escenari

«Menut»: El nom del nanosatèl·lit de la Generalitat que ha triat una nena tarragonina

Es tracta de la Cèlia Peña, de 4 anys i de Figuerola del Camp

'Menut' és el nom escollit per al segon  nanosatèl·lit  que la Generalitat després de rebre gairebé el 22% dels 20.000 vots al web del concurs del programa InfoK, l'informatiu infantil i juvenil del canal Super3. S'ha imposat amb solvència als altres 9 finalistes (Borinot, Carquinyoli, Espiadimonis, Espurna, Esquitx, Estel, Galet, Minairó i Tafaner).

El nom de 'Menut' ha acumulat fins a 4.532 vots i ha estat proposat per dues nenes: l'Ares Marcé, de 6 anys i de Tàrrega, i la Cèlia Peña, de 4 anys i de Figuerola del Camp. En un acte al Cosmocaixa, l'Ares i la Cèlia han rebut com a premi un viatge en globus i un guardó de mans del vicepresident i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, i de la presidenta de la CCMA, Rosa Romà.

També han rebut un obsequi la vintena d’infants que van proposar els nou noms finalistes, que han assistit a l'acte amb les seves famílies. L'acte, presentat per la directora i presentadora de l'InfoK, Núria Vilanova, acompanyada per Miquel Piris, reporter del programa especialitzat en temes de ciència, ha comptat amb la intervenció del director de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya, Ignasi Ribas, i l'actuació del divulgador científic Marc Boada, amb representants de l'equip Hermes, de l'Institut Terrassa, finalistes del concurs europeu de nanosatèl·lits escolars CanSat.

El concurs de l'InfoK va començar a principis de maig: durant les dues primeres setmanes, els súpers van fer arribar un total de  256 propostes  de noms, una xifra rècord respecte a l’any passat, amb participacions d'arreu de Catalunya i d'Andorra i, fins i tot, de llocs tan distants com el Canadà. D'entre tots els vídeos presentats, un jurat format per l'equip del programa i els responsables del llançament del nanosatèl·lit va triar els deu noms finalistes.

A partir d’aquí, els súpers van poder votar entre els deu candidats fins a finals de maig, en què van fer arribar gairebé  20.000 votacions  a través del web del Super3, el doble de la participació de la primera edició del concurs (que va guanyar Enxaneta).

El 'Menut' no s'enlairarà des del cosmòdrom rus de Baikonur

El 'Menut', el segon nanosatèl·lit de la Generalitat, s'enlairarà en els pròxims mesos amb la missió d’observar la Terra per ajudar a controlar i combatre els efectes de la crisi climàtica. No ho farà però des del cosmòdrom rus de Baikonur, situat al Kazakhstan, com a protesta per la invasió de Rússia a Ucraïna. Ho va anunciar a finals de febrer el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, al Mobile World Congress. "Ens sembla que és una mesura necessària pel moment que viu Europa i Ucraïna", va apuntar Puigneró.