Persones amb domassos de les decennals

Aires d'incertesa a Valls: la pandèmia marca l'últim mes abans de les Festes Decennals 2021+1

Les diferents comissions participatives han previst diversos plans per a garantir la celebració de tots els actes, sigui quin sigui el context sanitari del moment

Valls ja té a tocar les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. Després de 10 anys + 1, en poc més d'un mes la capital de l'Alt Camp celebrarà, del 28 de gener al 6 de febrer, el 24è desenari. Ho farà amb centenars d'actes culturals, religiosos, socials i esportius que inundaran durant 10 dies totes els carrers i places de la ciutat.

A més, entre les jornades del 24 i el 27 de gener, es viuran els actes previs de les festes amb l'obertura de desenes d'exposicions i la presentació de les propostes que han treballat les diferents entitats. De fet, el programa ha quedat configurat per 525 activitats  organitzades per 11 comissions participatives.

La pandèmia marca aires d'incertesa

Ara bé, no tot és plàcid en la preparació de la celebració. L'agreujament de la pandèmia en les últimes setmanes i les noves restriccions  anunciades fa només dos dies estan marcant fortament l'últim tram organitzatiu de les Decennals.

En aquest sentit, si les noves mesures  s'allarguen fins a finals de gener, alguns dels actes principals de l'esdeveniment es veuran afectats en el seu desenvolupament, tant en el format, com en la logística. Per sort, i fent un autèntic esforç titànic en la previsió de possibles escenaris quant a la situació epidemiològica, les diferents comissions participatives han previst diversos plans per a garantir la celebració de tots els actes, sigui quin sigui el context sanitari del moment.

Persones ballant
Imatge del ball de Gala de 2011 | Cedida

Per exemple, la Comissió Participativa de Cultura Popular  ha garantit que les cercaviles, les mostres festives i les sortides del Seguici Cerimonial es puguin fer d'una manera itinerant, i en el format habitual, malgrat que existeixin mesures d'aforaments en la via pública.

Crida per penjar els domassos als balcons

Resulta evident que les Decennals 2021+1 seran úniques, si més no pel context en el qual se celebraran. En aquest sentit, si les de 1941 van estar marcades per l'ambient de la postguerra, i les de 1811 per la Guerra del Francès, les d'ara ho estaran per una epidèmia, res més proper que el veritable sentit fundacional de les festes.

Amb tot, la ciutat respira ambient i té ganes de fer festa grossa. En aquesta línia, la setmana passada els responsables dels establiments tèxtils de Valls van fer una crida per penjar el tradicional domàs en honor a la Mare de Déu de la Candela.

Es pot trobar el domàs de les botigues Teixits Cortès, Repunts, La Renovació i Teixits Bonet. Així, tots aquells vallencs i vallenques que encara no tinguin el domàs ja el poden adquirir per poder penjar-lo als seus balcons en les Festes Decennals 2021+1 que començaran d'aquí a 37 dies.

Si bé no es pot determinar amb precisió quin és l'origen de la tradició de penjar els típics domassos blaus de les Festes Decennals, han esdevingut un dels símbols iconogràfics que podem reconèixer en les imatges del segle XX. Durant tots aquests anys, els domassos han anat canviant d'estil i forma, però hi ha dos elements que són ineludibles en el domàs candeler.

Aparador d'una botiga per les Decennals
Aparador d'una botiga per les Decennals | Albert Oliva

Per una banda, el color blau cel icònic de la Mare de Déu. Per l'altra, l'anagrama de la  M de Maria en color platejat. El domàs actual, més modern, utilitza una tela blava amb aigües moaré, du serigrafiat el símbol marià i és rematat per un serrell blanc a la part de baix.