Nen en una exposició

Alcover inaugura el MiMo: de molí paperer a mirador de la Vall del Glorieta

El projecte fa una mirada al patrimoni i a la biodiversitat en clau de sostenibilitat

El Molí de Dalt de Mas de Forès d’Alcover és un antic edifici històric situat al bell mig de la Vall del  riu Glorieta que, gràcies a un laboriós treball de restauració, s’ha recuperat de l’oblit i de la situació de ruïna en la qual es trobava, dotant-lo d’una nova funcionalitat. Acabada la intervenció arquitectònica, el pis superior ha quedat convertit en un espai que s’obre al públic per reflexionar sobre els valors de la vall i l’equilibri del nostre ecosistema.

L’estat de degradació  de l’edifici no ha permès recuperar la pàtina original dels espais interiors, transformats pels diferents usos i el pas del temps. En canvi, el molí sí que conserva gairebé intacta la seva estructura externa la qual ens recorda el seu passat industrial, quan funcionava a ple rendiment, quan hi arribaven els draps vells per a transformar-se en paper.

A la planta baixa es conserven encara unes piles holandeses que servien de contenidor per a triturar el drap. D’aquesta manera s’iniciava el procés de transformació fins a obtenir el paper. La força motriu de l'aigua en salvar el desnivell del terreny i provocar el moviment de la gran roda de fusta, era la que posava en funcionament tot l’engranatge productiu. Tot plegat, era un treball lent i laboriós que s’iniciava a la planta baixa del molí i s’acabava al pis superior, l’assecador, on hi ha l'exposició que aviat podrem visitar.

L’antic assecador: nou espai expositiu

El pis superior era i és encara un  espai diàfan i obert als quatre vents gràcies al fet d’estar envoltat d’unes petites finestres, totes iguals, anomenades “ventanes”. Aquesta estança de la sota coberta, també coneguda amb el nom de mirador, s’ha convertit en un lloc perfecte per mirar la vall amb els sentits i les emocions. Entrar-hi, es planteja com un llarg viatge en el temps fins a l'actualitat i amb perspectiva de futur.

S’hi ha creat un senzill recorregut, molt sensorial, per apropar-nos als valors de la vall i al riu Glorieta, tant pel que fa al seu paisatge cultural com natural. El vell molí que fa més d'un segle roman en silenci, aturat i a poc a poc oblidat, tornar a ser un espai viu i amb veu pròpia.

Persones a l'exterior de Mas de Forès
Imatge de la inauguració | Cedida

Dins l'antic mirador, tranquil·lament, s'hi pot visualitzar la vall a vista d'ocell a partir d'un recorregut que parteix del mateix poble d'Alcover, per acabar a Mont-ral i als Motllats, al capdamunt on neix el Glorieta. Tot plegat, per descobrir enmig de la vegetació i les muntanyes importants testimonis del passat que parlen d'altres formes de vida, com l’ermita de les Virtuts, o de com s'han aprofitat els recursos naturals de la vall, i molt especialment el de l'aigua.

Una mirada a la vall en clau de sostenibilitat i comunitari

L'exposició en el seu punt final condueix a reflexionar sobre com és d’important recuperar i mantenir l'equilibri sistèmic que durant segles ha caracteritzat la vall. El MiMo, nom amb què s'ha batejat aquest antic assecador de paper, s'inspira en el seu nom original: el Mirador del Molí, i ha de permetre fer una mirada a la vall en profunditat. I d’aquesta manera  fer valdre el seu passat, però també el seu valuós present el qual obliga a tenir cura i preservar la vall com un llegat vital per la vida.


A més a més, el fet que es tracti d'un projecte comunitari que involucra a diferents agents actius del territori dedicats a la conservació, tant natural com cultural de l'entorn, fa que sigui un espai molt enriquidor, com també ho és que la seva gestió sigui compartida amb la Fundació Ginac