Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ball de Bastons de Valls

El seguici festiu de Valls marca tendència: és un dels primers a recuperar el carrer amb motiu de Santa Úrsula

Demà diumenge la plaça del Pati acollirà una mostra de les balladetes de tots els elements i danses vallenques

Ball de Bastons de Valls
Ball de Bastons de Valls | Cedida

El Seguici Cerimonial  de la ciutat de Valls té més presència que mai en la Fira de Santa Úrsula d’enguany. Així, de manera extraordinària i per pal·liar el buit que va deixar la impossibilitat de sortir al carrer durant la Festa Major de Sant Joan, just en el moment de l'inici del desconfinament, aquests dies la imatgeria festiva i els balls populars, amb les seves associacions, tenen un rol important en la programació cultural de la capital de l’Alt Camp.

En aquest sentit, el programa compta amb diferents formats. Els dos principals són les balladetes de lluïment de demà diumenge, amb una quinzena de balls com a cloenda de la fira al Pati, buscant un espai més ampli que l'habitual. Val a dir que el vallenc és un dels primers seguicis catalans a retrobar la plaça pública i per fer-ho possible, els  Ministrers Bufalodre hi posaran la banda sonora que permetrà comptar amb l'agilitat escènica necessària.

En aquesta línia, Marc Ayala, el regidor de Cultura, destaca que «la festa d'enguany va més enllà del que es va poder fer per Sant Joan i Valls vol abanderar el concepte que la cultura  és segura en temps de pandèmia». Així, tot i que la situació sanitària del país és molt complicada, «des de l'equip de govern entenem que la cultura és un dels sectors que més ha patit aquesta crisi mundial i molta gent depèn laboralment d'aquest àmbit, i de moment les restriccions permeten desenvolupar actes com el de diumenge», exposa el regidor.

Es reforça el format infantil

El segon format està protagonitzat pels més petits, amb una mostra del seguici infantil  que converteix el Teatre Principal en la Petita Casa de la Festa, emulant els grans, que ja ho van fer per Sant Joan. De fet, entitats i organització han volgut posar l'accent en un dels segments generacionals més castigats per una pandèmia que els va obligar a recloure's a casa, sense pràcticament poder sortir-ne.

Precisament, en un any tan complex, és especialment meritori que dues entitats hagin apostat per crear dues noves peces del seguici petit. Així la colla la Pessigolla va presentar el passat dimecres 21 d’octubre el basilisc petit, la bèstia híbrida de gall i serp, mentre el Cau va sumar, ahir divendres, els gegants petits de la ciutat. Ambdues estrenes van tindre lloc al claustre del convent del Carme, i a partir d’ara entraran a formar part del seguici que desfila pel Tomet del Poble, cada 25 de juny.

Basilisc petit de Valls
Imatge de l'estrena del Basilisc petit de Valls | Albert Oliva

Santa Úrsula com a pla de represa

L'associació El Bou i la Unió Anelles de la Flama també són dues de les entitats vallenques que protagonitzen diversos actes presencials durant el cap de setmana. Pel que fa a la UAF, els grups de foc dels diables, el drac, i el bou tradicional participaran en la carretillada  prevista per avui al vespre a l’aparcament del Barri Vell, un acte que compta amb totes les mesures d’aforament i control.

Des d’aquesta entitat destaquen que «per a les colles del seguici, la fira de  Santa Úrsula ha funcionat com un veritable pla de represa, ja que ens ha fixat un objectiu i hem hagut de posar en funcionament tota la maquinària que feia mesos que es trobava aturada». Una valoració similar fa el Sergi Iglesias, el president de la colla Pessigolla, que explica que l'acte de diumenge «és molt  positiu  per a les entitats, ja que permet que la  cultura popular de la ciutat tiri endavant malgrat el context actual i també és positiu que es puguin retransmetre per la televisió, ja que d'aquesta manera tothom podrà veure la feina que s'ha fet des de les entitats».

Entrades exhaurides

La mostra més evident de la bona acceptació  que ha tingut la mostra de les balladetes a la plaça del Pati és que les localitats gratuïtes per poder accedir a l’acte es van exhaurir  en tan sols 15 minuts. «Els vallencs i les vallenques han valorat positivament la feinada que s'ha fet des de les entitats per adaptar el programa a la situació actual i fer les propostes totalment segures, i això s'ha traslladat a la preassignació de les localitats», explica el  regidor de Cultura  de Valls.

Valls viu la Festa Major de Sant Joan més atípica
Per la Festa Major de Sant Joan el seguici es va poder visitar al Teatre Principal | Fabian