Ball de Diables de Valls

Valls fa «un tomb de festa» en l'últim cap de setmana de les Festes Decennals 2021+1

La mostra, estructurada en dos dies, comença amb la celebració del Carnaval i acaba amb la festivitat de la Candela

La comissió de Cultura Popular i Tradicional de les Festes Decennals 2021+1  de Valls ha fet un salt qualitatiu quant a les mostres festives d'aquesta edició. Amb el nom «Un tomb de festa», la proposta que es pot viure avui dissabte i demà diumenge consisteix en un recorregut a través del cicle festiu anual dels Països Catalans. Comença amb la celebració del Carnaval i que acaba amb la festivitat de la Candela.

En aquest sentit, s'hi poden veure expressions festives de tota mena que es duen a terme durant el curs d’un any natural. La mostra està articulada en quatre blocs temàtics que representen diverses disciplines de l'àmbit festiu com la religiositat, la sàtira, el foc i també el fet patronal.

En el cas d'avui dissabte dia 5 de febrer, a partir de les 11.30 h, a l'església arxiprestal de Sant Joan, s'iniciarà el primer bloc «Un tomb de festa: cant, fe i religiositat popular». Hi participarà la Dansa de la Mort de la Selva del Camp, el ball de Bastons de Cardona, el Cant de la Sibil•la de la Santa Creu de Palma de Mallorca, la Moixiganga de Sitges i els Angelets de la Puríssima d'Ontinyent.

A partir de les 17.00 h, a l'entorn del passeig de l'Estació, arribarà el torn del segon bloc «Un tomb de festa: farsa, sàtira i disbauxa». En aquesta mostra s'hi podran veure els Gegants Bojos del Carnaval de Solsona, el ball del Carnestoltes i dels Set Pecats Capitals de Reus, el Figa te Fai de Torredembarra, el ball de Gitanes de Sant Celoni i l'Onso de la Mata.

Assistents a la roda de premsa
Imatge de la roda de premsa de presentació de la mostra | Cedida

Nit de foc

Al vespre, un cop sigui fosc, s'iniciarà el tercer bloc «Un tomb de festa: llum, pólvora i foc». A les 18.30 h, des de la plaça del Blat, engegarà la tabalada d'anunci de la mostra de foc que començarà mitja hora després des de la plaça del Quarter.

Aquesta part comptarà amb l'actuació del drac de Vilafranca del Penedès, el ball de Diables de l'Arboç del Penedès, el ball de Diables de Tarragona, el ball de Diables infantil de Tarragona, el ball de Diables de Reus, el ball de diables infantil de Reus, el ball de Diables de Cervera i el ball de Diables infantil de Cervera.

També amb el bou de Santpedor, el drac de la Riera de Gaià, el bou de Tarragona, el ball de Diables de Valls, el ball de Diables infantil de Valls, el drac de Valls, el drac petit de Valls i el bou tradicional de Valls. El correfoc arribarà fins a l'aparcament de l'Antic Escorxador, on els diversos grups executaran els seus balls i les enceses de lluïment.

La festa patronal i el Corpus, demà

Finalment, demà diumenge 6 al matí tancarà la mostra festiva amb el quart i últim bloc «Un tomb de festa: dansa, seguici i festa patronal». A partir de les 11.30 h, des de la plaça del Portal Nou, sortirà la desfilada del ball de Bastons de Montblanc, el ball de Faixes de Sant Martí de Tous, la Cucafera de Tortosa, el ball de Cossis de Tarragona i la Dansa de la Magrana de València.

També formaran part de la comitiva el ball de Mossèn Joan de Vic de Reus, el ball de Pastorets d'Igualada, els Negrets d'Alcúdia i l'Àliga i els Gegants de la Ciutat de Barcelona. La mostra resseguirà els carrers del centre històric de la ciutat i acabarà a la plaça del Blat, on les danses, bèsties i gegants faran les seves últimes ballades de la jornada.