Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Valls s’obre a les muralles

Després d’adquirir el 80% dels immobles de la muralla de Sant Francesc, el consistori obrirà aquesta àrea com a nou accés al Barri Antic i recuperarà l'antiga fortificació medieval

Presentació de les conclusions de l'estudi històric i arqueològic de la muralla de Sant Frances.
Presentació de les conclusions de l'estudi històric i arqueològic de la muralla de Sant Frances. | J.V.

 

L'Ajuntament de Valls ha elaborat a través d'un estudi encarregat a l'arquitecta Sònia Roca un estudi històric i arqueològic d’un tram de la muralla de Sant Francesc, el qual ha confirmat que és una de les més ben conservades de les antigues muralles medievals de la ciutat. En aquest tram haurien documentat l’existència de panys de muralla d’entre 2,8 i 6,8 metres d’alçada, a més de 2 torres de defensa –i probablement una tercera–, uns vestigis que resten amagats a l’interior de les cases.

L'Ajuntament ha aprovat l’expropiació per mutu acord amb la propietat de la finca situada a la Muralla de Sant Francesc 47.
L'Ajuntament ha expropiat el 80% de les finques del tram de la muralla de Sant Francesc. | VallsDiari.cat

 

Posar al descobert i recuperar les antigues muralles  

El consistori vallenc ja disposa del més del 80% de les finques situades en aquest tram de muralla, després d’una inversió d’1 milió d’euros, amb la finalitat d’enderrocar els edifics i  obrir un nou accés al centre històric per aquesta zona, i a la vegada, posar al descobert i recuperar les antigues muralles medievals que s’amaguen dins les cases.   En una primera fase s'actuaria en els àmbits que ja són propietat de l'Ajuntament, és a dir, d’una banda, el sector que va de la plaça Sant Francesc fins al número 102 del carrer Sant Francesc, i també l’altre extrem –passada la cruïla amb el carrer Sant Seabastià–, el número 82, també de propietat municipal.

Albert Batet, alcalde de Valls i Judit Fàbregas, regidora d'Urbanisme, Barri Antic i Patrimoni, durant la presentació del projecte.
Albert Batet, alcalde de Valls i Judit Fàbregas, regidora d'Urbanisme, Barri Antic i Patrimoni, durant la presentació del projecte. | J.V.

 

L’estudi elaborat destaca la rellevància de les restes de les muralles que s'han localitat en aquest tram, unes dades molt importants per tal de definir el projecte urbanístic en aquesta zona del Barri Antic i el tractament de la recuperació patrimonial de les muralles,  catalagodes com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

S'actuarà en un tram de muralla de 140 metres

L’àmbit en que s’actuarà té una superfície en planta de 761 metres quadrats i una longitud de 140 metres. La coneguda com a muralla de Sant Francesc es va començar a construir entre els anys 1373 i 1377, coincidint amb els treballs per fortificar la totalitat de a vila que, com en altres ciutats, va ordenar el rei Pere III el Cerimoniós en plena guerra amb Castella.

Les actuacions a la muralla de Sant Francesc són un dels primers passos en la recuperació patrimonial de les antigues muralles al llarg de tot el seu recorregut, un projecte estratègci de ciutat i per al Barri Antic. Les muralles medievals de Valls cobrien un perímetre de més d’1,4 quilòmetres de longitud, amb 32 torres de defensa i 5 portals d’entrada que connectaven amb els principals camins i rutes.