El Convent de les Arts d'Alcover va engegar la seva programació hivern-primavera el passat febrer, oferint diverses propostes de música, teatre, dansa i circ que s'allargaran fins al 19 de maig. Per poder gaudir del seu programa, encara sou a temps d'adquirir la vostra entrada, que variarà en funció de la disciplina artística i l'espectacle en el qual estigueu interessats.
Així doncs, amb preus de 4 i 12 euros, podreu adquirir la vostra entrada per a cadascun dels espectacles en funció de si disposeu del Carnet del Convent de les Arts. Cal destacar que, a principis de temporada, es podien adquirir els abonaments que agrupen les diverses disciplines artístiques: Música, Teatre, Petits & Grans i l'abonament general que inclou tots els espectacles de la cartellera.
Una comèdia contemporània i una clàssica «crossover» per tancar el mes
El diumenge 24 de març, la Cia. La Calòrica presentarà 'Fairfly'. Una comèdia teatral que explica la història de quatre companys i amics que, quan la seva empresa anuncia l'obertura d'un ERO, barallen diferents opcions de futur. Lluitar pels seus drets o dur a terme allò que des de fa anys tenen al cap són les dues opcions que aquests quatre amics ens presentaran al Convent de les Arts d'Alcover.
L'obra ha estat guardonada pels Premis Butaca 2017 al Millor muntatge de petit format i Millor text teatral. D'altra banda, també ha aconseguit els Premis Max 2018 al millor espectacle revelació i Millor autor revelació. Posteriorment a l'espectacle es durà a terme, com a activitat de l'Escola de l'Espectador, un col·loqui en el qual els mateixos actors interactuaran per tal d'intercanviar opinions i contrastar diversos aspectes de l'espectacle.
El següent diumenge, el 31 de març, arriba Aupa Quartet amb el seu projecte 'Preparant el viatge'. Es caracteritza per barrejar matisos de la música clàssica culta amb la música popular moderna, sota les influències del jazz, groove i músiques d'arreu del món. Tret del que pugui semblar a primera instància, la música oferida per aquest quartet de corda no és gens elitista, sinó que conforma un estil propi amb la intenció d'agrupar a tot el públic present.
Un projecte influenciat per moltes i diverses cultures que ha nascut de la mà de quatre artistes i intèrprets que s'han endinsat en el món de la innovació i la barreja musical. Asier Suberbiola al violí; Felipe Escalada a la viola, Uri Català al cello; i el tarragoní Pere Nolasc Plana al violí són els quatre artistes que aterraran al Convent de les Arts d'Alcover per acomiadar la programació del mes de març.
La programació hivern-primavera compta amb propostes culturals fins al maig
'De Catalunya al món'és un recopilatori d'obres de Pau Casals, Mozart, Felix Mendelssohn, Bruckner, Elgar i Guinovart que arriba a Alcover el diumenge 7 d'abril de la mà de l'Orfeó Català. El cor simfònic, dirigit per Simon Halsey, oferirà al públic un concert que omplirà el Convent de les Arts d'Alcover dels clàssics de la música.
El diumenge següent, el dia 28 d'abril, arriba 'Una poma, un pomer', de la Cia. De Paper. L'espectacle infantil es caracteritza per estar fet de papers, cartons, dibuixos, llibretes i cançons populars. Explica la història d'una nena que en una situació d'allò més quotidiana, descobreix un gran tresor de la natura. La direcció de l'espectacle va a càrrec del vallenc Eudald Ferré.
'Memòria de les oblidades' arriba el divendres 3 de maig. Representa la història de quatre dones que van ser reprimides a la presó de les Oblatesdurant el règim franquista, la Maria, l’Annita, la Dolores i la Teodora.Alhora, vol commemorar l'única afusellada, el cos de la qual roman a la fossa comuna del cementiri de Tarragona. L'obra té un clar accent tarragoní, ja que, a més a més, és escrita per Tecla Martorell i la direcció escènica la signa Joan Pascual.
L'acte que tanca el programa de la temporada hivern-primavera del Convent de les Arts és la proposta musical 'Flueix, s'adapta, irrita', a càrrec de Medusa, el 19 de maig. El concert acull l'evolució musical de tots els components del grup, arrelats al Camp de Tarragona, els quals barregen traces de jazz, rock, pop i cançó d'autor.
El cicle ‘Parlem contemporani?’ camina cap a la tercera edició
El cicle ‘Parlem contemporani?’ va néixer fa dos anys de la voluntat d’habilitar els espais inacabats del Convent de les Arts d’Alcover a través de diferents propostes artístiques. On alguns hi veien superfícies inacabades, l’Aleix Antillach hi va veure un lloc ple de possibilitats per a la creació contemporània. «Quan vaig veure les zones sense rehabilitar del Convent m’hi vaig enamorar», confessa i va proposar obrir aquests espais per posar-hi contingut artístic, perquè fossin els mateixos artistes els que generessin l’espai amb les seves propostes.
Així va néixer la primera edició del cicle amb l’objectiu inicial de «donar espai a disciplines que es troben una mica ‘al marge’ com la instal·lació, la performance o l’arquitectura efímera», explica l’Aleix. Sovint hi ha molts artistes que no tenen un espai on expressar-se i aquestes zones del Convent «estaven esperant que passés alguna cosa». En algun sentit es podria dir que s’han casat dues peces que es necessitaven l’una a l’altra: un espai buit i unes disciplines que buscaven lloc per mostrar-se al públic.
Ara ‘Parlem contemporani?’ ja ha complert dues edicions fent sessions un cop al mes durant un trimestre, tot fent trobar públic amb creadors que presenten les seves peces. Una proposta arriscada, però que ha culminat amb un èxit «que ha desbordat totes les expectatives que teníem».
És per això que aquest 2019 els espais inacabats del Convent de les Arts d’Alcover tornaran a ser escenari d’una nova edició, la tercera, tot i que les dates encara estan per confirmar. El que si que es pot avançar és que cap al mes de maig sortirà la convocatòria per participar-hi, «però estem pendents de diverses subvencions per donar al cicle la continuïtat que es mereix», afirma l’Aleix.
L’àrea metropolitana de Tarragona a nivell artístic
Aquest és un projecte molt incipient però que, vist l’èxit, té una vocació de llarg recorregut. És per això que es vol enfocar amb una visió territorial. «Hem de creure en l’àrea metropolitana del Camp de Tarragona i fer-ho des de l’àmbit artístic», diu. «El Convent té un potencial brutal i ens agradaria que fos ‘l’estació de l’AVE’ de l’art contemporani, on es generin coses i sorgeixin noves propostes».
De fet, el cicle atrau gent de tot arreu. És cert que la majoria d’artistes provenen de la regió de Tarragona, però també n’hi ha, cada cop més, que venen de fora. «La idea és seguir creixent en la línia que portem i anar afegint un vessant pedagògic per arrelar-lo amb el territori, treballant amb escoles o instituts i, fins i tot, sortir del Convent i anar per la resta de la demarcació», conclou.