La vespa asiàtica arriba al municipi de Querol, a l'Alt Camp

En cap cas mai s'ha d'intentar capturar cap exemplar per evitar el risc de picada que suposa

L'Ajuntament de Querol ha alertat a través de les xarxes socials que en les darreres setmanes s’han detectat alguns exemplars de vespa velutina o vespa asiàtica a la urbanització Mas Bermell del municipi. A través d'un comunicat, el consistori ha donat una sèrie de consignes i recomanacions per si els veïns detecten algun exemplar o un niu vesper.

En primer lloc, cal trucar a l’Ajuntament o al Cos dels Agents Rurals i s'ha d'indicar la ubicació concreta i la localitat, lloc o paratge, si és possible amb les coordenades. Alhora, en cap cas mai s'ha d'intentar capturar cap exemplar per evitar el risc de picada que suposa, i només quan sigui possible fer una fotografia de l’exemplar o niu i enviar-la per correu electrònic.

Com són els nius?

Estan formats per un material que recorda al paper maixé, elaborat a partir de fibres de fusta i la pròpia saliva de les vespes. Acostumen a trobar-se penjats a gran alçada en arbres, però també és possible trobar-los en altres punts com a terra o en edificis. Són esfèrics o en forma de pera, i poden assolir dimensions de fins a 1m d’alçada i 0,80cm de diàmetre. Tenen un únic orifici d’entrada i sortida.

S'ha de tindre en compte que aquesta és una vespa invasora que depreda les espècies autòctones d’invertebrats, entre elles les abelles per a la producció de mel, cera i altres productes apícoles, reduint o aturant l’activitat recol·lectora del rusc, i en conseqüència reduint també la població d’espècies encarregades de la pol·linització. Per això és molt important l’avís si es detecta algun niu.