Porta del CAP de Valls

Valls podria inaugurar un nou Centre d'Atenció Primària d'aquí a tres anys

L'any 2008, el Pla Ciutat de Valls ja preveia, en matèria sanitària, el desdoblament de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) Valls urbà i la creació d'una de nova

Valls podria inaugurar un nou Centre d'Atenció Primària a curt termini. En concret, abans de tres anys. Així ho ha anunciat el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, amb una primera inversió que ronda els cinc milions d'euros.

No obstant això, el projecte es troba, encara, poc definit i se'n desconeixen els detalls, com per exemple l'emplaçament definitiu, les característiques i les funcionalitats del nou edifici. Per aquest motiu, el director del CAP Ignasi Sarró, Josep Maria De Magrinyà, ha assegurat a El Vallenc que «no crec que el departament tingui definit el projecte a executar i desconeixem si el nou edifici mantindrà el lloc on som ara o es tractarà d’una dotació nova».

Un acord de 2008

Ara bé, el projecte de dotar la capital de l'Alt Camp no és nou. L'any 2008, el  Pla Ciutat de Valls preveia, en matèria sanitària, el desdoblament de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) Valls urbà i la creació d'una de nova.

Aquest acord, que no es va arribar a executar, contemplava la construcció d'un nou centre d'atenció primària amb la finalitat de donar el suport adequat a la demanda d'atenció primària i al desenvolupament integral de la comunitat. En aquell moment, es va dur a terme la signatura de l'acord, per part de l'alcalde del moment, Albert Batet, i la consellera de Salut, Marina Geli.

Construcció del CAP de Valls
Imatge de la construcció del CAP | AMV

La proposta també preveia millorar la cartera de serveis a la salut mental dins l'atenció primària i prioritzar l'accessibilitat a l'atenció especialitzada dels afectats amb trastorns mentals greus.

Nous serveis a Montblanc

Per altra banda, des del mes de maig, el Pius Hospital de Valls ha obert un nou centre per a la realització de proves de radiologia al carrer Pintor Potau de Montblanc, molt a prop del Centre d’Atenció Primària. El nou servei té la capacitat tècnica per realitzar prop de  2.500 radiologies  a l’any. Es tracta d'una xifra que permet cobrir la demanda estimada d’unes 1.200 proves que són derivades anualment per l’atenció primària de la Conca de Barberà i unes 1.000 radiologies més que sol·liciten metges especialistes.

En aquest sentit, el nou equipament aproximarà la unitat de diagnòstic per la imatge del Pius als més de  20.000 veïnes  i veïns de la Conca de Barberà que ja no s’han de desplaçar fins a Valls per a realitzar-se una radiologia simple.