Pla general de l'entrada principal al Pius Hospital de Valls

Valls obre la porta a construir un nou hospital que inclogui el CAP i el sociosanitari

Aquest dijous es va constituir la taula de treball que redactarà el protocol d'intencions

Valls ha tret del calaix la possibilitat de construir un hospital nou  que inclogui el CAP i el sociosanitari. Es tracta d'un projecte que encara es troba a les beceroles i que ja s'havia posat sobre la taula anteriorment. El president del consell d'administració de l'Hospital Pius de Valls, Jordi Cartanyà, ha explicat que treballaran amb el Departament de Salut per definir el «dibuix» d'un nou model sanitari i per decidir les inversions necessàries, que podria incloure la construcció d'un nou centre.

«Estem pensant en la possibilitat de posar-nos en un espai nou, perquè no es pot fer una reforma sobre el mateix hospital pels costos afegits, però tot això encara està per definir», ha assenyalat Cartanyà. Segons el president del consell d'administració del Pius i primer tinent alcalde de l'Ajuntament de Valls, la futura actuació dependrà de les necessitats i mancances de l'actual centre hospitalari. «El Departament haurà de prendre decisions sobre la idoneïtat dels terrenys, sobre el model de gestió del  futur CAP i sociosanitari», ha indicat.

Segons Cartanyà, la taula de treball, integrada per representants de la Generalitat i del consistori, tant de l'àmbit gerencial com tècnic, i per representants de l'àmbit assistencial dels equips de primària, sociosanitaris i hospitalaris de la ciutat, hauria de tenir enllestit el protocol d'intencions el 31 de desembre d'enguany. El document recollirà les actuacions i accions a desenvolupar pel que fa a serveis, equipaments i inversions, així com a la integració de l'hospital Pius a la xarxa d'hospitals públics de gestió directa del Departament de Salut.

«La idea principal és treballar un model on els diversos serveis treballin conjuntament, en lloc de tenir un CAP, un sociosanitari i un hospital, fem que el CAP, el sociosanitari i l'hospital treballin de la mà, conjuntament, i sumin sinergies. Potser la primària donarà un suport al sociosanitari i potser només hi haurà una porta d'urgències», ha destacat Cartanyà. «S'anirà fent el dibuix del detall d'això, és un treball molt tècnic, molt assistencial per saber quin és el millor dibuix que tindrem al final i, d'aquí se'n derivaran pressupostos i necessitats de metres quadrats d'edificació», ha completat.

Amb tot, el president del consell d'administració ha insistit que la proposta d'un nou centre hospitalari està en fase d'estudi i que no necessàriament s'ha d'acabar executant, perquè, diu, dependrà del que certifiqui el protocol d'intencions.«El Departament està d'acord en planificar les inversions per solucionar els problemes que hi ha, la consellera no vol agafar  cap compromís que no estigui lligat, tancat, i ben fermat», ha conclòs.

Redefinició de la gestió sanitària

El comitè d'empresa del Pius Hospital de Valls ha apuntat aquest divendres que l'Ajuntament i el CatSalut redefiniran la gestió sanitària de la ciutat, fet que afectaria el Pius Hospital, el centre sociosanitari i la Residència Alt Camp (RAC). Segons han afirmat els treballadors en un comunicat la voluntat de consistori i Salut seria fer una operació similar a la que s'ha efectuat a Reus, on el Govern assumís la gestió de l'hospital, ara en mans municipals, mitjançant la creació d'una nova empresa pública. Perquè això es faci realitat, l'executiu local hauria de separar la part sanitària —Pius i sociosanitari— de la social –RAC. La primera passaria a mans del CatSalut mentre que la residència seguiria sota l'òrbita de l'Ajuntament.