Assistents a la roda de premsa

Objectiu Decennals: la Unió Anelles de la Flama busca els integrants del nou ball del seguici de Valls

L’escenificació del ball de Cavallets representarà la lluita històrica entre dos bàndols, el cristià i el musulmà

La ciutat de Valls es troba immersa en els preparatius de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. Se celebraran del 28 de gener al 5 de febrer. La Unió Anelles de la Flama, per exemple, ja ha obert la convocatòria dels nous balladors del ball de Cavallets. Es tracta de la nova dansa que es reintroduirà en el Seguici Cerimonial, després de més d'un segle de no sortir al carrer.

A través de la campanya comunicativa «Vols passar a la història de les Decennals?», l’entitat vallenca busca 10 persones majors d’edat que vulguin formar part del nou ball amb motiu de les Decennals 2021+1.

En concret, l’escenificació del ball de Cavallets representarà la  lluita històrica entre  dos bàndols, el cristià i el musulmà. El ball partirà de vuit balladors. Quatre cristians a cavall i moros a peu. A més d’un capità per a cadascun dels exèrcits. L’apòstol Sant Jaume amb un cavall blanc per a cristià i un dimoni botarga per al bàndol oposat.

Pel que fa als balladors cristians actuaran a mode de genets, ja que portaran uns cavallets, tots diferents, penjats al cos.

Imatge del cartell anunciador de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls
Imatge del cartell anunciador de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls | Cedida

Els assajos, en poques setmanes

Les persones interessades en la proposta només han d’enviar un correu electrònic a l’adreça uaf@uaf.cat o bé enviar un missatge de WhatsApp o telefonar al número 685173648. A través d’aquests canals es podrà obtenir tota la informació relacionada amb el ball, així com la data d’inici dels assajos i diversos aspectes organitzatius.

En concret, fonts de l'entitat expliquen a TarragonaDigital que la campanya engegada aquests dies «ha estat un èxit». Afegeixen que «després de Santa Úrsula es farà la primera trobada dels balladors i s'establirà el calendari d'assajos, que es concentrarà entre els mesos de novembre, gener i febrer».

Documentat almenys des de 1712

El ball de Cavallets es troba documentat a Valls, almenys des de 1712. Al llarg del segle XVIII es fa habitual la seva presència al carrer, apareixent referències sobretot en les festes extraordinàries de la ciutat. Segons el folklorista Joan Amades, del ball de Cavallets de Valls se sap que en aquelles festes celebrades l’any 1712, va ballar junt amb el ball dels Valencians, Gitanes, Bastons, la Mulassa i el de Moros i Cristians.

El folklorista anota, doncs, que a les primeries del segle XVIII a Valls ja es distingien dos balls, el de Cavallets i el de Moros i Cristians, com a dues danses diferents, si bé amb un argument semblant: la lluita del turc i del cristià.