Dos treballadors dins del refugi

S'inicien les obres que obriran nous trams del refugi antiaeri de la plaça del Blat de Valls

Aquest refugi va ser construït l'any 1938 al final de la Guerra Civil

L'Ajuntament de Valls ha iniciat aquesta setmana les obres d'adequació al refugi antiaeri  de la plaça del Blat. Les noves accions permetran obrir al públic nous trams de galeries. La construcció s'estén pel subsòl de la plaça del Blat, els primers metres del carrer de la Cort i també per sota de la Casa de la Vila.

Aquest refugi va ser construït l'any 1938 al final de la Guerra Civil i dissenyat per l'aleshores arquitecte municipal Josep M. Vives Castellet.

En l'actualitat però només la meitat de les galeries són accessibles al públic, ja que bona part estan plenes de runa i terra des de la dècada dels anys 40 del segle passat, quan es van aprofitar els túnels per llençar-hi materials de construcció.

Des de l'any 2004, primer amb l'impuls de la secció d'espeleologia de l'AAEET i després amb les intervencions efectuades per l'Ajuntament, la ciutat ha anat recuperant progressivament el refugi. Ara és visitable i s'inclouen les sales soterrànies de l'edifici de Ca Sagarra  que s'han convertit en espai del Memorial Democràtic.

17 metres de nova galeria

Els 17 metres  de nova galeria que s'obriran permetran ampliar el túnel principal en el seu traçat sud, així com el tram que discorre en direcció a l'Ajuntament. Les obres que s'han iniciat aquesta setmana preveuen també la implantació del drenatge de les aigües que entollen i enfanguen alguns dels túnels.

En aquest sentit, aquest sistema de drenatge permetrà reconduir les aigües que apareixen degut al nivell freàtic tant a les galeries existents com a les dues noves que s'obriran. També està previst que, en les principals zones de  museïtzació de les galeries, s'incorpori una passarel·la flotant per evitar el contacte directe dels visitants amb el terreny.

Es preveu que durant el mes de maig finalitzin les obres de la primera fase del projecte, pressupostat amb 28.000 euros IVA inclòs.