Obrer dins del refugi

Les obres del refugi antiaeri de Valls permeten recuperar 17 metres de nova galeria

El refugi, construït l’any 1938 al final de la Guerra Civil i dissenyat per l’aleshores arquitecte municipal Josep M. Vives Castellet, s’estén pel subsòl de la plaça del Blat

Les obres  d'ampliació del refugi antiaeri  de la plaça del Blat  de Valls han seguit el calendari previst en aquesta primera fase. L’Ajuntament de Valls va iniciar, a mitjan de febrer, els treballs d’adequació de l'espai, per tal d'obrir al públic nous trams de galeries.

Aquest refugi, construït l’any 1938 al final de la Guerra Civil i dissenyat per l’aleshores arquitecte municipal Josep M. Vives Castellet, s’estén pel subsol de la plaça del Blat, els primers metres del carrer de la Cort i també per sota de la Casa de la Vila.

En l’actualitat, però, només la meitat de les galeries són accessibles al públic, ja que bona part estan plenes de runa i terra des de la dècada dels anys 40 del segle passat, quan es van aprofitar els túnels per llençar-hi materials de construcció.

Un primer impuls el 2004

Des de l’any 2004, primer amb l’impuls de la secció d’espeleologia de l’AAEET i després amb les intervencions efectuades per l’Ajuntament, la ciutat ha anat recuperant progressivament el refugi fins a fer-lo visitable, incloses les sales soterrànies de l’edifici de Ca Sagarra que s’han convertit en espai del Memorial Democràtic.

Ca Segarra
Imatge de l'interior de la sala gòtica | Cedida

Els  17 metres  de nova galeria que s’obriran permetran ampliar el túnel principal en el seu traçat sud, així com el tram que discorre en direcció a l’Ajuntament. Les obres  preveuen també la implantació del drenatge  de les aigües que entollen i enfanguen alguns dels túnels. En aquest sentit, aquest sistema de drenatge permetrà reconduir les aigües que apareixen degut al nivell freàtic tant a les galeries existents com a les dues noves que s’obriran.

També està previst que, en les principals zones de museïtzació de les galeries, s’incorpori una passarel·la flotant per evitar el contacte directe dels visitants amb el terreny. LA primera fase del projecte ha estat pressupostat amb 28.000 euros IVA inclòs.