Plaça de l'Oli de Valls

«No volem tornar-hi»: els paradistes s'oposen al retorn del mercat a la plaça de l'Oli de Valls

El dia 13 de maig de 2020 el mercat va reiniciar la seva activitat després de l'aturada per la pandèmia i va ocupar una nova ubicació al Portal Nou. Dos anys després retorna a l'emplaçament original

A partir d'avui dimecres dia 16 de març, el mercat de la fruita i la verdura de Valls torna a situar-se a la seva ubicació original. En concret, a la plaça de l'Oli i al carrer Carnisseria. Per aquest motiu deixarà d'ocupar el Portal Nou, l'emplaçament provisional que l'ha acollit durant la pandèmia.

En aquest sentit, el dia 13 de maig de 2020 el mercat va reiniciar la seva activitat després de l'aturada per la  pandèmia  i va ocupar una nova ubicació a la zona del Portal Nou de forma provisional. La proposta, impulsada per l'Ajuntament de Valls, pretenia garantir les mesures per a la  prevenció i el control de la Covid per als mercats no sedentaris. Tal com es va advertir en aquell moment, la mesura era del tot extraordinària i temporal.

«Estem molt millor al Portal Nou»

Segons fonts municipals, ara, donada la situació de control de la pandèmia i la flexibilització de les mesures de distanciació social, «el mercat torna a la seva  ubicació original i històrica, la plaça de l'Oli i voltants, tal com es va pactar en el moment del canvi d'ubicació».

No obstant això, el canvi no ha agradat a bona part dels paradistes del mercat. Ells expliquen a TarragonaDigital  que el Portal Nou reuneix moltes més condicions per ubicar el mercat. Alhora, critiquen que el retorn a l'emplaçament original suposarà un retrocés en les condicions de treball, ja que no podran tornar a arribar a les parades amb els vehicles, perquè l’espai és molt reduït i de difícil accés.

«També hi ha un perill molt greu de despreniments de les cases del pany nord de la plaça», explica el  Josep, el representant dels paradistes que s'oposen al canvi. Per tot això, els venedors afectats han anunciat una «plantada» davant de la decisió que ha pres l'Ajuntament de Valls i avui no posaran la parada. Asseguren que el canvi s'ha pres unilateralment i sense comptar amb la seva opinió, ja que van rebre la notificació a través d'una carta.

Parades d'un mercat a Valls
Imatge del mercat al Portal Nou | Albert Oliva

Els comerciants de la plaça, a favor del retorn del mercat

Per la seva banda, els  comerciants  que regenten els diferents establiments a la plaça de l'Oli es mostren totalment a favor del retorn del mercat a la seva ubicació original. Lamenten que en aquests dos anys d'absència de les parades s'ha notat notablement la baixada del trànsit de gent durant els dimecres i els dissabtes al matí, quan el mercat era a la plaça del Portal Nou.

Sobre les condicions de treball, expliquen que «a pocs metres de la plaça hi ha a disposició l'aparcament de ca la Mateueta, amb un espai reservat pels paradistes durant els dos dies de mercat». Amb tot, es tracta de les mateixes condicions que tenen els propis comerciants de la zona.

A més, els despreniments i la manca de seguretat de la plaça, és un aspecte real que s'ha de solucionar amb la màxima celeritat possible, ja que «no només afecta les parades ambulants, sinó a qualsevol activitat i realitat quotidiana que es programa en aquest espai», exposen. Per això, «cal accelerar les actuacions que té previstes l'Ajuntament per rehabilitar  el pany nord de la plaça», conclouen els botiguers.

800 anys d'història

Valls té una forta tradició de mercats als carrers i places, amb més de  800 anys d'història. La ciutat té la concessió oficial de mercat setmanal els dimecres des de l’any 1210, en què el rei Pere II d’Aragó, va atorgar aquest privilegi tenint en compte la tradició de mercats que ja es feien i la importància que en aquella època tenia la capital de l'Alt Camp.

Des de llavors, aquesta dinàmica no s'ha trencat mai i encara avui dia vallencs i vallenques i gent de tota comarca es donen cita cada dimecres i dissabte per comprar productes frescos al  Mercat de la Fruita i la Verdura.

La llarga tradició del mercat encara perdura en els noms d'alguns carrers de la ciutat. La plaça de les Escudelles, on hi havia el mercat de terrissaires; les places de la Fusta i de les Garrofes, el carrer de la Verdura, la plaça del Blat i la  plaça de l’Oli, amb el mercat de la fruita i la verdura.

En l'actualitat els dies de mercat continuen sent els  dimecres i dissabtes, dies en què la ciutat bull. La ubicació, però, ha patit alguns canvis, el Mercat de la Fruita i la Verdura es situa a la plaça de l’Oli i al carrer Carnisseria i, des del 2019, el Mercat de la Roba es troba al Pati, al carrer Germans Sant Gabriel i a la plaça del Quarter.