Vehicles entrant a la vall del riu Glorieta

Mont-ral aprova una ordenança municipal per salvaguardar les valls del Glorieta i del Brugent

La normativa limita l'afluència als gorgs a 20 persones i posa fre a l'incivisme, contaminació acústica i mal aparcament

Mont-ral ja disposa d'una ordenança per a la salvaguarda del medi natural de les valls del Glorieta i del Brugent. En el darrer ple, l'Ajuntament del municipi va aprovar de manera definitiva el text. El consistori ha treballat en aquesta normativa municipal, fins ara inexistent, davant la massificació de persones en aquest entorn natural.

De fet, una de les mesures limita l'afluència en cada gorg fins a un màxim de 20 persones alhora, quan se n'arribaven a concentrar diverses desenes. L'ordenança també pretén combatre les conductes incíviques en matèria de deixalles, contaminació acústica o aparcament als vorals, amb sancions que van dels 500 euros i fins a 3.000 euros. També s'incideix en la necessitat de regular el barranquisme.

«Amb això tenim les eines per poder  sancionar qui se salti les normes, ha afirmat l'alcalde Francesc Xavier Pagès. En un futur també es vol controlar el barranquisme, a través d'uns permisos especials per practicar les baixades, de forma limitada.

«El barranquisme afecta la fauna autòctona, als rius hi ha crancs autòctons i volem evitar que acabin per desaparèixer del tot», ha afegit. Amb l'ordenança també es podran tancar els accessos al Glorieta i al Brugent ja en el nivell 2 del Pla Alfa de risc d'incendi.

La vall del Brugent dona accés a espais d'un gran interès natural com els tolls de l'Olla o l'Esqueix, i això desencadenava acumulació de vehicles als vorals de les carreteres. A Farena, terme de Mont-ral, al nord de l'Alt Camp, s'hi ha habilitat un aparcament.

L'alcalde valora satisfactòriament l'ús d'aquesta nova zona de  pàrquing. També destaca la tasca feta pels agents cívics contractats que informaven i controlaven els accessos als punts més massificats. Ara amb l'ordenança s'enduriran les sancions.