Habitatges al carrer Paborde de Valls

L’Ajuntament de Valls incrementa en 26 pisos el parc d’habitatges públic municipal

En les últimes setmanes el consistori vallenc ha tancat convenis amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i la cooperativa Sostre Cívic

En els últims mesos, Valls  ha ampliat, notablement, el  parc d'habitatges que té la ciutat per a ús social. L’última incorporació s’ha constat fa pocs dies, amb l’adquisició per part de l’Ajuntament de 5 pisos de l’immoble número 8 del carrer Paborde. Aquesta transacció, tal com detalla Ramon Font, el regidor d’Habitatge «s'ha fet al 50% entre el consistori vallenc i l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, fruit d'un conveni que estableix que serà l'Ajuntament qui faci la gestió directa dels pisos, els quals seran destinats a un ús social». L'operació de compra suposa una inversió de 173.000 euros  que les dues administracions finançaran a parts iguals.

Just a l’edifici del costat, que correspon al número 6, la cooperativa Sostre Cívic ha adquirit 13 pisos més que es destinaran a habitatge cooperatiu. Per a aquesta operació, l’entitat i el consistori vallenc han signat un conveni de col·laboració pel qual l'Ajuntament aporta 60.000 euros  a la cooperativa repartits en dues anualitats. «Gràcies a aquest acord, la corporació podrà determinar a quins col·lectius es destinen 5 dels 13 habitatges, com per exemple a persones majors de 65 anys, joves o famílies monoparentals» detalla Font a TarragonaDigital. D'altra banda, hi haurà 2 pisos més que es destinaran per a la Mesa d'Emergència.

Tres pisos més al carrer del Carme

A aquesta borsa d’habitatge públic cal sumar-hi 3 pisos més. En aquest sentit, a finals del mes de març de 2021, tres immobles situats al carrer del Carme, número 12, s’incorporaran al parc d’habitatges municipal. Es tracta d'una donació particular, i en aquests moments s’estan duent a terme les obres de rehabilitació. El cost de la remodelació és de 106.000 euros i compta amb una subvenció que atorga la Diputació de Tarragona de 10.000 euros per a cada un dels tres pisos, 30.000 euros en total.

D'aquests habitatges en podran fer ús famílies, usuàries de   Serveis Socials, que pateixin situacions qualificades d'emergència al no tenir al seu abast cap opció possible d'allotjament. Val a dir que, durant el 2020, la  regidoria d'Habitatge vallenca ja va posar en funcionament 3 pisos més amb la finalitat d’utilitzar-los per a situacions d'extrema vulnerabilitat.

Carrer del Carme de Valls
Immoble que es rehabilitarà al carrer del Carme | Albert Oliva

Endarreriment des de 2015

D’aquesta manera, l’oferta del parc públic d’habitatges municipal ha augmentat exponencialment amb 26 immobles. Aquesta ampliació, però, arrossega un endarreriment important ja que les operacions es van iniciar el 2015 amb els primers contactes amb el Banc Mare Nostrum, en aquell moment propietària de dos blocs de pisos de la zona del carrer del Paborde i la plaça Jaume I.

Des de l’Ajuntament de Valls lamenten, però, que «llavors les converses no van fructificar perquè el banc va duplicar el preu de venda inicial un cop impugnada la Llei de l'Habitatge al Tribunal Constitucional i perquè els pisos havien anat passant a mans de diferents bancs». No obstant això, el consistori no es va rendir i durant mesos ha fet el seguiment dels habitatges  per tal que, si es posaven a la venda, l'administració pogués fer ús del dret de tempteig i retracte.

Expropiacions al carrer Santa Marina

Per altra banda, el consistori vallenc també aposta per una promoció pública municipal d’habitatge. En aquest sentit, en un futur un solar de més 130 m2 situat entre els carrers Sant Francesc i Santa Marina podria acollir la construcció d’habitatges dotacionals públics, després de finalitzar l’expropiació de les quatre finques que corresponen als números 34, 36, 38 i 40. El futur edifici  tindrà 4 plantes amb 2 habitatges per cadascuna de les plantes, amb una capacitat per a 8 pisos de 50 m2 cadascun. «Aquests pisos públics podrien destinar-se a població jove, amb l'objectiu de facilitar l'emancipació familiar i l'accés a l’habitatge d'aquest col·lectiu», afirma el regidor d’Habitatge.

Carrer Santa Marina de Valls
Finques que s'han expropiat al carrer Santa Marina | Albert Oliva