Assistents a la roda de premsa

El pas. Santa Úrsula 1981: presenten el títol del film sobre una mítica diada castellera

El cartell és obra de la il·lustradora i dissenyadora gràfica vallenca Marina Barberà

La pel·lícula documental  que analitzarà la mítica diada castellera de Santa Úrsula de 1981 ha estat batejada amb el títol "El pas. Santa Úrsula 1981". Avui dia 30 de setembre s'ha presentat el cartell que servirà com a carta de presentació. També un teaser en què aflora l'ancestral rivalitat entre les colles vallenques i que es va viure també en aquella jornada fa quaranta anys.

La directora de la pel·lícula, Maria Roig, ha explicat que el títol respon al canvi d'època castellera que va suposar la diada de l'octubre de 1981. La Colla Vella va descarregar el primer quatre de nou amb folre del segle XX i la Colla Joves feu el mateix amb el cinc de vuit. Amb aquella jornada les colles vallenques i, per extensió, el món casteller feren un pas enorme recuperant nivells no assolits des del segle XIX. En concret el darrer castell de nou s'havia vist l'any 1893. Amb aquella diada va començar la segona època d'or dels castells.

Cartell d'estrena

El cartell ha estat elaborat per la il·lustradora i dissenyadora gràfica vallenca Marina Barberà. Per conceptualitzar-lo l'autora va partir de la incertesa que va precedir la diada de Santa Úrsula de 1981, que considera que «és la mateixa incertesa amb què ens trobem avui dia». També l'ha inspirada un poema escrit per la seva àvia Maria Molina sobre aquella jornada castellera. Una estrofa del qual diu: «La plaça de gom a gom / llueix com una brasa encesa / esperant la gran promesa / que se'ls hi deu a l'afició».

El cartell vol representar la gernació que aquell dia hi havia a la plaça del Blat, on confluïren públic i castellers d'ambdues colles. A l'esquerra hi trobem les camises més vermelloses i a la dreta les rosades, situant l'espectador en el lloc del públic que és a punt per veure l'espectacle que s'ha d'esdevenir. Gràficament la imatge és borrosa fins arribar a desdibuixar-se i convertir-se en blanca, tot evocant l'evolució, la quietud, l'absència i el no saber que vindrà.

Els colors que Marina Barberà ha escollit són de baix contrast, tal com també ho serà la imatge del documental. Referencien la indumentària castellera, amb les camises, la faixa i els pantalons. També hi apareix el groc en la senyalística del cartell. Vol fer referència a l'esperança i que simula les persones més devotes que acompanyen la Mare de Déu de la Candela, ja que tant el 1981 com enguany, 2021, són anys candelers. Finalment, el títol, juntament amb la silueta del fons, denoten la verticalitat dels castells i l'aleta de l'enxaneta coincideix amb l'esplendor de la Verge candelera.

L'estrena de la pel·lícula "El pas. Santa Úrsula 1981" tindrà lloc la setmana de la  Fira de Santa Úrsula, dijous 21 d'octubre a la sala gran dels JCA Cinemes de Valls. Aquest projecte compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, vinculat als programes Etnologia en xarxa i Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic