Lluminàries al Pati per les Decennals de 2011

Un Passeig de la Llum: així seran les lluminàries de les Festes Decennals de Valls

Les conegudes també com les Festes de la Llum commemoraran el centenari de les primeres lluminàries elèctriques

Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela  de Valls 2021+1 seran un autèntic passeig de la llum. Les conegudes també com les Festes de la Llum commemoraran el centenari de les primeres lluminàries elèctriques. Ho faran amb un espectacle de  lluminàries musicals i les tradicionals il·luminacions decoratives de gran format al Centre Històric. 

També hi haurà un  impactant mapping que es projectarà sobre l'església de Sant Joan Baptista i el campanar de Valls i diferents espectacles destacats de la programació audiovisual. Les tres propostes han estat creades expressament per a l'ocasió per dues empreses de gran renom. Per una banda, la italiana Mariano Scnenografie Light Sculptures, en el cas de les lluminàries, i la catalana nueveojos, pel que fa al mapping.

En total, es podran veure una cinquantena de passis dels espectacles de lluminàries i una trentena de projeccions del mapping durant les Decennals. D'aquesta manera, Valls esdevindrà la ciutat de la llum i descentralitzarà els espais de programació que aniran de punta a punt de la ciutat. En concret, des de l'aparcament del Centre Històric fins al  passeig Josep Tarradellas, al Fornàs. Tots seran de caràcter gratuït amb la voluntat que la celebració arribi a tothom que ho desitgi. 

Les lluminàries musicals inauguraran les Decennals 2021+1

El divendres 28 de gener 'Omega', el muntatge de lluminàries musicals donarà el tret de sortida de les Festes Decennals 2021+1, al passeig President Tarradellas del barri del Fornàs. Posteriorment a la inauguració i durant els deu dies, en el mateix espai i amb la mateixa tecnologia, es podran veure sis variants diferents de les lluminàries inaugurals que s'alternaran en la graella de programació.

És el primer cop en la història que l'espectacle inaugural  es repetirà cada jornada de les Decennals. Cada un d'aquests passis tindrà una durada aproximada de 10 minuts.

Al Centre Històric s'instal·larà la tipologia de lluminàries patrimonials que van ser recuperades en les darreres Decennals. Es tracta d'unes lluminàries que comparteixen la mateixa tècnica que les que es van convertir en imatge de les Decennals de 2011. En aquesta edició, però, amb uns dissenys nous i renovats. A la plaça del Blat s'instal·laran 9 canelobres tridimensionals. Al carrer de la Cort es podran veure 24 arcs de tipologia 'Stella', és a dir, estel·lar, que juga amb el vers del  Virolai  vallenc, que diu que la Mare de Déu de la Candela és "de la ciutat estel". I el Pati, lluirà la instal·lació 'Barrocco Luminaria'.

Les lluminàries s'encendran cada dia durant les Decennals a les sis de la tarda, i funcionaran diàriament fins a la 1 de la matinada i els divendres i les vigílies de festa fins a les 2 h. En total, 295.000 bombetes de les quals, 21.000 funcionaran sincronitzades amb la música. Es tracta d'un nou format que sumarà encara més impacte artístic a les instal·lacions lumíniques. L'aplicació de l'última  tecnologia LED permetrà una notable reducció del consum energètic, en xifres superiors al 60% respecte a fa deu anys, i serà més respectuosa amb el medi ambient.