Tornen els Castells a Valls per la Festa Major 2021 de Sant Joan

Una pel·lícula rememorarà l'inici de la segona època d'or dels castells a Valls

L'estrena tindrà lloc per la Fira de Santa Úrsula, la setmana del 18 d'octubre

La Fira de Santa Úrsula de Valls d'aquest 2021 rememorarà l'inici de la segona època d'or ara fa 40 anys, el 1981. Ho farà amb una pel·lícula documental dirigida i produïda per la creadora Maria Roig Alsina  i que comptarà amb la realització i fotografia d'Eduard Sedó Solé.

Hi cooperen les dues colles dels Xiquets de Valls que hi aporten part dels testimonis entrevistats, al costat d'altres persones com periodistes o estudiosos. El finançament ve per part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, i de l'Ajuntament de Valls.

La pel·lícula documental  pretén mostrar al públic com el món casteller va evolucionar i quins factors van ajudar al fet que el 1981 es consideri l'inici de la segona època d'or. Serà un relat dels testimonis que recordaran els fets que van passar tot just fa quaranta anys.

La Diada de Santa Úrsula de 1981 el  món casteller  entrava en la segona època d'or amb la consecució a la plaça del Blat del primer castell de nou del segle XX. el 4 de 9 amb folre descarregat per part de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

També del primer 5 de 8 descarregat de la mateixa centúria per la Colla Joves Xiquets de Valls. Aquella fita, viscuda en any candeler, va ser el punt d'inici d'uns anys on el món casteller s'ha superat.

De la plenitud a l'absència

El treball visual no obviarà que el 2020 i part del 2021 ha estat marcat per l'absència de castells a les places. La festa de la Mare de Déu de la Candela 2021 també ha estat excepcional i un any que havia de ser candeler serà un any recordat per justament tot el contrari, el seu ajornament.

El relat tindrà tres estructures amb tres tractaments d'imatges. Les entrevistes estaran situades en localitzacions simbòliques que ajudin a contextualitzar la història. Per una banda, hi haurà una imatge fixa, neta, que ens ajudi a empatitzar amb els personatges.

Les imatges de la Candela 2021 seran imatges de càmera en mà i subjectives, creant la sensació a l'espectador que també hi participa, que també hi és i viu aquest moment únic. Les imatges d'arxiu ens permetran fer els salts temporals i situar l'espectador en el moment referit.

Referències visuals

En aquest documental comptarem amb imatges d'arxiu i d'altres enregistrades, tot contextualitzant el moment i els protagonistes. És per això que s'han realitzat les entrevistes en espais estretament vinculats amb la història, com locals d'assaig i altres localitzacions on han succeït esdeveniments rellevants.

En aquest documental Maria Roig i Eduard Sedó treballaran amb imatges amb poc contrast realçant d'aquesta manera el moment àlgid en el qual es trobaren les colles vallenques. Mostraran alguns d'aquests moments amb un toc de preciosisme embolcallant les imatges en un to idíl·lic.