La Colla Vella dels Xiquets de Valls projectarà el film casteller més antic de la història

Es tracta d'una actuació al Poble Espanyol de Barcelona l'any 1929

La Colla Vella dels Xiquets de Valls projectarà ''la pel·lícula castellera'' més antiga de la història. Així ho ha anunciat a través de les xarxes socials. L'acte tindrà lloc el diumenge 8 de desembre, a les 19.30 hores, dins del marc de la Festa Anyal 2019. D'aquesta manera, el pavelló del local social de l'entitat acollirà la projecció de tres pel·lícules inèdites fins al moment.

La primera, titulada '1970. Actuació/assaig pre-concurs a Santa Coloma de Queralt', té una durada de 3 minuts i 40 segons i va ser filmada per Josep Albareda Duch. La segona, 'Santa Úrsula de 1981', és un document inèdit de 7 minuts de l'actuació d'aquell any a la plaça del Blat, de Francesc Mateu Batalla. Per últim, el film '1929. La Colla Vella al Poble Espanyol de Barcelona' es pot considerar la primera pel·lícula castellera de la història, obra de CINAES.

No obstant això, aquesta última pel·lícula  no necessàriament és la filmació més antiga de castells, ja que n’hi ha documentades d’anteriors, però sí que  és la primera retransmissió d’un castell: una càmera només disposada a enregistrar com es fa la construcció, amb l’enquadrament específic. A més, els castellers són conscients de la presència de la càmera, ja que fins i tot varien les posicions dels pisos més alts per poder sortir a la imatge.

En aquest film es pot veure un 4 de 6 del dia 4 d’agost de 1929 al Poble Espanyol de Barcelona, amb motiu de l’Exposició Universal de 1929, just fa 90 anys. És una filmació única, inèdita, amb gran qualitat d’imatge i d’infinits detalls, i la projecció és oberta al públic en general, historiadors, periodistes o aficionats castellers.