Imatge d'un arbre gelat.

Alerten de la pèrdua de collites per les gelades i demanen mesures pels afectats

Les nits del dissabte 2 al diumenge 3 i del diumenge al dilluns, 4 d’abril, el territori va patir unes temperatures rècord en aquestes dates

L'inici del mes d'abril ha estat del tot inusual pel que fa a la meteorologia. En molts punts del país ha baixat tant la temperatura que s'han produït gelades sense precedents, molt intenses i llargues molt poc habituals en aquestes dates. Les conseqüències nefastes en l'agricultura, doncs, no s'han fet esperar.

El sector valora la situació d'una manera catastròfica. Augura pèrdues de la totalitat de la collita  en diversos territoris a causa de les glaçades de les nits del dissabte 2 al diumenge 3 i del diumenge al dilluns, 4 d’abril.

En una primera estimació, Unió de Pagesos adverteix de «pèrdues generalitzades  arreu del país en pràcticament tots els sectors productius, de la fruita dolça a la seca passant per la vinya i els cultius herbacis». Demana, per tant, que l’Administració que «faci el seu propi recompte per tal d’indemnitzar correctament la pagesia perjudicada».

Segons alerta el sindicat, un dels sectors que ha registrat pèrdues més importants és el de la fruita seca, amb afectacions de fins el 100% en diversos punts del territori. És el cas, per exemple dels ametllers del Pallars Jussà, l’Anoia, la Ribera d’Ebre, el Priorat, les Garrigues i diversos municipis de la zona de l’Urgell, així com els festucs de l’Urgell, zona encara pendent d’avaluar.

Els cultius tarragonins, castigats

També han resultat castigats, tot i que en aquest cas pel vent, els cultius d’avellaners al  Baix Camp i Tarragonès, amb pèrdues que es calculen entre el 15 i el 35% de la collita. En el cas de l'Alt Camp i la Conca de Barberà, sembla que l'afectació no seria tan important i les pèrdues estarien focalitzades en àmbits molt més concrets.

Ara bé, un altre dels sectors directament perjudicats és el de la fruita dolça, amb afectacions a zones de la Plana de Lleida, les Terres de l’Ebre, del Camp de Tarragona i l’Àrea Metropolitana. En aquest cas, Unió de Pagesos també situa al voltant del 100% d’afectació les pèrdues en cultius de pera a la Garrigues i a la Ribera d’Ebre, on també s’hi cultiva cirera, préssec, pruna i albercoc i on en molts punts ja s’hi dona la collita per perduda.

En aquest sentit, cal tenir en compte que encara que l’afectació no hagi sigut total, el volum de fruita que ha sobreviscut no fa viables les despeses de tirar endavant la collita, oimés en un context d’augment constant dels costos de producció. També es dona la collita per perduda en diversos municipis de les comarques del Pla d’Urgell, l’Urgell, la Noguera i el Segrià