Valls viu la Festa Major de Sant Joan més atípica

La Petita Casa de la Festa: una mostra pionera que realça el relleu generacional com a futur de la tradició

La iniciativa, impulsada per la Unió Anelles de la Flama i l’Ajuntament de Valls, en col·laboració amb diverses entitats, ja compta amb el 40% de les entrades reservades

El calendari festiu de Valls continua marcant tendència en un any molt atípic per a la cultura popular. En aquest sentit, la Fira de Santa Úrsula  pretén fer un homenatge a tots els xiquets i xiquetes de la ciutat que van suportar estoicament el confinament a les seves llars, amb diverses iniciatives i actes programats durant el cap de setmana.

Una d’elles és la Petita Casa de la Festa, una mostra de la imatgeria i els balls que integren el Seguici Cerimonial infantil  vallenc. Habitualment, aquestes colles surten cada 25 de juny a la tarda, durant el Tomet del Poble, i també el divendres de la fira, amb motiu de la Mostra de Bestiari Infantil i Escolar. Enguany, però, a causa de les restriccions derivades de la Covid-19, el bestiari, els gegants i les danses es queden a casa i es podran visitar, durant quatre dies, a l’interior del  Teatre Principal.

Dues entitats se sumen a la festa

D’aquesta manera, el seguici petit tindrà més presència que mai, emulant la Festa Major de Sant Joan, el moment que li és més consubstancial. Entitats i organització han volgut posar l'accent en un dels segments generacionals més castigats per una pandèmia que els va obligar a recloure's a casa, sense pràcticament poder sortir-ne.

Blanca Ferré posant les faldilles als gegants petits
Aquests dies s'estan ultimant els detalls de les noves figures | Albert Oliva

En un any tan complex, també és especialment meritori que dues entitats hagin apostat per crear dues noves peces del seguici petit. Així la colla la Pessigolla presentarà en directe el dimecres 21 d’octubre, a les 18.00 h, el basilisc petit, la bèstia híbrida de gall i serp. Per la seva banda, Cau, sumarà els Gegants de la Ciutat petits, que seran presentats el divendres 23, també a les 18.00 h.  Ambdues estrenes tindran lloc al claustre de l'equipament cultural del convent del Carme, un dels espais que agafa encara més protagonisme en aquesta Fira.

Reservades més del 40% de les entrades disponibles

Per tal de complir amb les  mesures de seguretat  i de distanciament, l’accés a la mostra té un aforament limitat i cal reservar les entrades amb antel·lació. Per a fer-ho, es pot accedir al canal on line de l'Ajuntament de Valls les 24 hores del dia, i també presencialment en les taquilles centrals del Teatre Principal, en l’horari d’obertura habitual.

A hores d’ara ja s’han exhaurit les localitats dels concerts de Miki Núñez, Doctor Prats, la carretillada del ball de Diables de Valls, la presentació dels gegants petits o la mostra de les balladetes del seguici, mentre que ja hi ha reservat més d’un 40%  de l’aforament de la Petita Casa de la Festa.

Petita Casa de la Festa de Valls
El Teatre Principal de Valls acull la Petita Casa de la Festa | Albert Oliva