Santuari de Montserrat de Montferri

Montferri aposta pel santuari modernista de Montserrat com a reclam turístic en plena era Covid-19

Des del consistori es vol impulsar un Pla Director per dotar de més entitat aquest espai emblemàtic del Camp de Tarragona

Montferri  compta amb una de les joies modernistes més emblemàtiques de Catalunya, el  santuari en honor de la Mare de Déu de Montserrat. Conegut popularment com «l’altra Sagrada Família», el temple és obra de Josep Maria Jujol, deixeble d’Antoni Gaudí, i en els últims anys ha esdevingut un potent atractiu turístic del municipi i també de la comarca.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

No obstant això, la crisi sanitària, cultural i econòmica que ha desfermat la Covid-19 ha fet que el santuari hagi estat  tancat  durant mesos, ja que «hi ha hagut una davallada sense precedents de les visites, els casaments i els actes que anualment acull l’espai», expliquen fonts municipals. En aquest sentit, el  turisme és una de les principals fonts d’ingressos que té l’Ajuntament per al  manteniment  d’aquest monument, protegit com a Bé Cultural d'Interès Local, i la recaptació de 2020 «esdevé del tot insuficient per a dur a terme una conservació correcta de la zona».

Un Pla Director per salvaguardar el monument

Per aquest motiu, des d’aquest municipi de l’Alt Camp  ha sorgit la iniciativa de confeccionar un Pla Director que atorgui més entitat al santuari i s’aconsegueixi potenciar més tota la zona com a pol turístic. En aquest sentit, l’Ajuntament de Montferri confia que aquesta estratègia «pot aplanar el camí per optar a ajuts  com l'1,5% Cultural i dur a terme millores importants en el monument».

Porta del santuari de Montferri
Imatge dels cartells Covid que hi ha a la porta | Albert Oliva

La renovació de la il·luminació, una prioritat

De fet, un edifici d’aquestes característiques requereix d’un manteniment constant. Per això, durant aquest primer trimestre de 2020 es renovarà la  il·luminació interior del temple, que amb el pas del temps ha quedat obsoleta. També està pendent l'enjardinament exterior per cobrir amb una barrera verda la zona d'aparcament, i la senyalització lumínica dels accessos al temple. Totes aquestes accions són dutes a terme i finançades des del consistori, ja que el temple és de propietat municipal.

El 1999 finalitza la construcció

Jujol, col·laborador de Gaudí, va iniciar el santuari de la Mare de Déu de Montserrat l'any 1925 dalt d'un turonet, on hi havia hagut un corral de bestiar. El temple, en el qual hi va treballar tot el poble, no es va acabar, però, fins al 1999. L'estructura, va ser construïda a partir de cent vint arcs catenaris i amb forma de vaixell, amb la proa encarada a Montserrat. A l'interior hi predomina la policromia amb vitralls de colors vius, dissenyats pel mateix Jujol.