Un ametller florit

En perill: la Plana de Secà de l'Alt Camp, la força d'un gran paisatge mediterrani

Es tracta de la darrera plana a Catalunya on encara s'hi poden trobar tots els conreus típicament mediterranis

La Plana de Secà de l’Alt Camp és un paisatge únic de biodiversitat mediterrània. Es tracta de la darrera plana a Catalunya on encara s'hi poden trobar tots els conreus típicament mediterranis, com els sembrats, les oliveres, els ametllers, la vinya o els avellaners. També és un espai on la diversitat d’espècies vegetals i animals comparteixen l'entorn amb una pagesia que encara el futur a través del reconeixement i la posada en valor dels seus productes.

El mapa actual que vincula els municipis de la Plana que queda limitada entre la serralada prelitoral i els rius Francolí i Gaià i està catalogada per l'Observatori del Paisatge de Catalunya. A més, gràcies a la reivindicació de diferents agents del territori, actualment la zona compta amb un reconeixement truístic i una relació de rutes que es poden fer. També existeix un llistat de cases rurals, punts d'informació, elements patrimonials d'interès turístic i llocs on es poden planificar activitats d'oci i familiars.

Alarma pel nou Pla Director Urbanístic

Ara bé, des de fa setmanes, aquest territori torna a estar en alerta pel Pla Director Urbanístic de la Plana de l'Alt Camp que la Generalitat de Catalunya preveu iniciar a la zona. Diferents ens defensors del paisatge han donat la veu d'alarma i rebutgen totalment el projecte, ja que asseguren que la proposta és una amenaça i «acabarà de trinxar tot aquest espai i causarà un gran impacte visual irrepable».

En aquest sentit, el govern català, amb el recolzament dels ajuntaments de Valls, Vila-rodona, Alió i el Pla de Santa Maria vol convertir part de la plana agrícola compresa dins del triangle de Valls, el Pla i Vila-rodona, en una gran àrea industrial estratègica de polígons logístics.

Jordi Pugineró a Vila-rodona
Imatge de l'acte de presentació del PDU | Albert Oliva

A més, aquesta proposta inclou, entre d'altres, una nova estació ferroviària intermodal de mercaderies i un noou vial de connexió a la línia existent entre Lleida i Sant Vicençm de Calders.

Davant d'aquest panorama, els opositoris del PDU demanen tot el suport possible de la ciutadania en les diferents accions de protesta i de rebuig que es volen impulsar. La primera tindrà lloc avui mateix dimecres dia 6 d'abril. Es tracta d'una concentració convocada a la plaça del Blat de Valls, a partir de les 18.00 h, per mostrar el rebuig al projecte.

Un gran impuls per a l'activitat econòmica de la comarca

El mateix vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, va presentar el passat dijous dia 31 de març el Pla Director Urbanístic a l'Ajuntament de Vila-rodona. Va destacar que abasta 3.700 hectàrees, de les quals el «52% es destinaran a sòls de protecció de valors ambientals i paisatgístics, mentre que unes 835 hectàrees seran per a ús econòmic».

Aquest plantejament suposa «un gran impuls per a l'economia de l'Alt Camp», va exposar Puigneró, ja que es tracta del nombre més gran d'hectàrees per a activitats econòmiques impulsades en una legislatura per un govern de la Generalitat. 

Alhora, el PDU aposta per la descarbonització a través de la construcció d'una estació intermodal i un parc fotovoltaic. Amb tot, l'aprovació inicial del projecte es preveu a finals d'enguany i les obres començarien el desembre de 2023.