Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Preocupació per la brutícia a la Vall del Brugent

L'impacte dels visitants de la vall del riu Brugent alerta els veïns dels municipis de la zona

A les xarxes socials s'ha fet ressò d'unes imatges de la vall del riu Brugent en les quals es mostra l'acumulació de brossa en diversos indrets de la zona
A les xarxes socials s'ha fet ressò d'unes imatges de la vall del riu Brugent en les quals es mostra l'acumulació de brossa en diversos indrets de la zona | Ribat@ns La Riba

 

Recentment, a les xarxes socials s'ha fet ressò d'unes imatges de la vall del riu Brugent en les quals es mostra l'acumulació de brossa en diversos indrets de la zona. Aquesta situació ha provocat la preocupació d'algunes persones que, en veure danyat aquest paratge natural, han expressat la seva indignació vers aquells qui visiten la zona i no recullen les seves restes en marxar.

El mal estat de la Vall del Brugent no és una situació nova, fa anys que passa, però gràcies a les xarxes socials cada vegada són més les veus que fan sentir la seva queixa. Un dels casos més recents de queixa, al qual ens referim a l'inici de la notícia, s'ha donat a conèixer a través de la pàgina de Facebook «Ribatans La Riba». Els organitzadors de la pàgina ens han fet arribar un text on es denuncia tota aquesta situació: «Des del gorg del Toll de l'Olla (a Farena), el Toll de l'Esqueix (Pinetell-Cabrera), el Toll de la Peixera i fins al Toll dels Paperers.  Tots ells pateixen el munt de gent que ens deixa la brossa —fins i tot excrements— al mig del camí, als laterals de la carretera, a la mateixa zona de bany».

La problemàtica de les zones d'aparcament

Les zones de bany disponibles queden molt a prop de la carretera, i per tal d'impedir l'acumulació de vehicles només es disposa de zones d'aparcament a Farena, el Pinetell i al Camp de Futbol de la Riba, «però la gent, per no caminar, és capaç de tot: treure els contenidors per posar el vehicle o fins i tot tombar-los fora del lloc, aparcar en accessos a finques o tancant els pocs camins que queden». La tensió ciutadana està arribant a extrems perillosos; així, a l'aparcament del Camp de Futbol de la Riba es pot llegir un cartell en el qual s'amenaça de començar a malmetre els vehicles si se segueix embrutant la zona.

La problemàtica de l'actuació municipal

Un altre eix al voltant del qual se centren les queixes és el paper dels diversos Ajuntaments afectats. «L'Ajuntament de Montblanc ni recorda que una part de la riba del riu és al seu terme, i està molt brut. L'Ajuntament de Mont-ral, té prou feina amb el gorg de l'Olla i altres trams per fer alguna cosa a la punta del terme. Vilaverd, encara no es pot queixar gaire, perquè només hi van escaladors i poca brossa hi queda, però creiem que hi ha acampada lliure». «I el nostre Ajuntament, no sabem que fa, tret de buidar els contenidors seus i els que té posats al terme de Montblanc. Hi ha una barraca de pedra seca amb brossa i un matalàs des de fa més de deu anys que encara no s'ha retirat. Sobre els Mossos i els Agents Rurals no podem dir quines coses fan, perquè no les notem gaire o ben poc. Potser amb els ajuntaments de la zona caldria passar a l'acció d'una vegada».

L'actuació ciutadana

Davant l'acusada inactivitat dels Ajuntaments, el primer pas per a la recuperació de la zona passa per la ciutadania: «La gent també ha de començar a ajudar, tant els que hi som com els que venen.  De moment els perjudicats indirectament som els ribatans: no podem anar a banyar-nos, no podem parar on volíem per veure el paisatge, buscar bolets, etc. Només trobem brossa, brossa i brossa».

«La gent, per no caminar, és capaç de tot: treure els contenidors per posar el vehicle o fins i tot tombar-los fora del lloc»
«La gent, per no caminar, és capaç de tot: treure els contenidors per posar el vehicle o fins i tot tombar-los fora del lloc» | Ribat@ns La Riba

 

La Vall del Brugent, patrimoni natural

Els beneficis de la Vall del Riu Brugent, Espai d'Interès Natural, són molts i molt importants. Alguns ja s'han esmentat: les zones de bany, l'apreciació del paisatge natural o la pràctica boletaire. D'altres, com l'ecoturisme o la fauna i la flora, també són evidents. Pel que fa als beneficis amb una perspectiva més àmplia; com pot ser el fet de mantenir espais naturals per al goig de les futures generacions o, simplement, mantenir l'equilibri natural en un món cada vegada més urbanitzat i industrialitzat; potser passen més desapercebuts.

Sigui com sigui, tots aquests beneficis (començant per l'ecoturisme) passen per una bona regularització i planificació. Sense aquests dos factors, és qüestió de temps que qualsevol espai natural perdi les seves propietats. Com ja s'ha vist, es tracta d'una qüestió transversal: Ajuntaments, veïns i visitants, tots hem de col·laborar en la protecció d'un espai com la Vall del Brugent, amb 260 km2 de valor ecològic, que recorren des de la Font de la Llúdriga fins a la Riba, on el riu desemboca al Francolí.