Carrer il·luminat per les Decennals

A 15 dies de les Decennals: entitats, comerços i particulars de Valls ultimen tots els detalls

Diversos establiments apunten que després de Reis s'ha notat un repunt molt alt en les vendes dels tradicionals domassos

Si hi ha una cosa que identifica les Festes Decennals de Valls són els colors que guarneixen els edificis institucionals, els comerços i les cases particulars durant els 10 dies de la celebració. Per una banda, destaca el blau cel, símbol inequívoc de la Mare de Déu. Per l'altra, les lluminàries blanques  que il·luminen les nits més fredes de gener i febrer.

A poc més de 15 dies de l'inici de les festes, els vallencs ultimen els preparatius per tal que la ciutat llueixi com només ho sap fer un cop cada 10 anys. En aquest sentit, des de Teixits Cortès asseguren a TarragonaDigital que «després de Reis s'ha notat un repunt molt alt en les vendes dels tradicionals domassos». 

De fet, s'espera que les vendes, com a mínim, arribin a nivells de fa 10 anys. «Cada encàrrec és diferent i moltes persones compren la roba a metres per tal de fer-se el domàs a la mida del seu balcó.

A més, moltes comunitats de veïns han adquirit tots els domassos iguals per guanyar en uniformitat» explica l'Aïda, la mestressa de la botiga. Així, a part d'aquesta botiga, els domassos també es poden comprar a Repunts, La Renovació i Teixits Bonet. 

Persones amb domassos de les decennals
Els domassos ja es poden comprar en diferents establiments vallencs | Albert Oliva

«No se'n pot determinar l'origen»

Si bé no es pot determinar amb precisió quin és l'origen  de la  tradició  de penjar els típics domassos blaus de les Festes Decennals, han esdevingut un dels símbols iconogràfics que podem reconèixer en les imatges del segle XX.

Durant tots aquests anys, els domassos han anat canviant d'estil i forma, però hi ha dos elements que són ineludibles en el  domàs candeler. Per una banda, el color blau cel icònic de la Mare de Déu, i per l'altra, l'anagrama de la M de Maria  en color platejat. El domàs actual, més modern, utilitza una tela blava amb aigües moaré, du serigrafiat el símbol marià i és rematat per un serrell blanc a la part de baix.

Es convoca un concurs d'aparadors

El paper dels comerços i els establiments locals també juga un paper important en l'estètica de les festes. Per aquest motiu, amb la finalitat d’estimular la millor presentació, ornament i atractiu dels punts comercials, la Cambra de Comerç i Indústria de Valls i Comerç de Valls han convocat una  mostra d'aparadors.

Per participar-hi s’hauran d’arranjar i decorar  els aparadors de llurs establiments de forma que obtinguin el millor efecte, disposició, atractiu i bon gust publicitari vistós des de l’exterior, dins l’ambient característic de les Festes Decennals de la Candela de Valls.

En aquest sentit, s'ha de tenir en compte l’impacte comercial, la  qualitat artística, l’originalitat, la qualitat artesanal, el missatge i l’adequació a l’entorn. Els aparadors participants hauran d’estar enllestits el divendres 21 de gener i fins al diumenge 6 de febrer del 2022. Hauran d’estar visibles des de l’exterior durant l’horari comercial i il·luminats fins a les 11.00 h de la nit.

Aparador d'una botiga per les Decennals
Aparador d'una botiga per les Decennals | Albert Oliva